Rozen torta
Sastojci
- 1 pakovanje korica za rozen tortu
Fil:
- 250 ml vode
- 350 gr šećera
- 250 gr margarina
- 350 gr mlevenih oraha
- 50 gr mlevenog keksa
Glazura:
- 300 gr šećera u prahu
- 3-4 kašike vruće vode
- sok od pola limuna i ekstrat maline
Uputstvo
- U šerpicu sipati šećer i vodu i kuvati par minuta od kada provri. Dodati margarin, iseckan na kockice i pustiti da se potpuno istopi, sve vreme mešajući.
- Na kraju dodati mlevene orahe, izmešati, pa dodati mleveni keks i ponovo sve izmešati, da se sastojci sjedine.
- Ostaviti smesu da se malo prohladi. Ukoliko se desi da vam je fil malo ređi, dodajte slobodno još par kašika mlevenog keksa, a možete gustinu korigovati i mlevenim orasima, poenta je da nećete ništa pokvariti.
- Kada se fil malo prohladio, nafilovati sve korice, osim poslednje, pa opteretiti nečim, kako bi se fil sljubio sa koricama.
- U prah šećer dodati vruću vodu, limun i ekstrat maline i sve dobro izmiksati žicom, ručno ili mikserom. Glazuru odmah preliti preko nafilovane rozen torte i ostaviti da se kolač potpuno ohladi i glazura stegne.
- Kolač seći na kockice ili štangle, po potrebi i poslužiti.
Napomene
Neprevaziđena rozen torta i po ukusu i po izgledu. Volela bih da dodam par saveta, kako vam rozenka ne bi bila žilava: korice ne filovati vrućim, već mlakim filom, nafilovane korice ne pokrivati nikakvom folijom, da se kolač ne potpari, nemojte preterivati sa težinom, kojom opteretite kolač, nema potrebe.
Poslovica za danas:
-„Usta su da zbore, a ruke da tvore.“-
Lajkujte nas: