Čokoladne jafa kocke
Sastojci
Kora:
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 čaša jogurta
- 4 kašike šećera
- izrendana kora od dve pomorandže
- 1 kesica vanile
- 1 kašičica sode bikarbone
- 7 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
Preliv za koru:
- isceđen sok od dve pomorandže
Fil:
- 500 ml mleka
- 300 ml vode
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 5-6 kašika šećera
- 100 gr čokolade za kuvanje
Uputstvo
Kora:
- Umutiti žicom gore navedene sastojke. Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm. Koru peći na 200* oko 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora ispečena.
- Dok se kora peče, iscediti sok od dve pomorandže i vruću koru odmah preliti sokom, pa ostaviti da se hladi.
- U šerpicu staviti mleko da provri. Posebno umutiti puding i šećer sa vodom, pa sipati u provrelo mleko i skuvati puding. U vruć puding dodati čokoladu, mešati da se potpuno istopi i sjedini sa filom, pa tako vruć fil odmah sipati preko kore, poravnati i ostaviti da se kolač potpuno ohladi.
- Kolač odozgo možete ukrasiti glazurom od čoklade, šlagom ili samo narendati čokoladu preko ohlađenog fila.
- Iseći na kocke i poslužiti.
- Napomena: ono što bih ja promenila kod ovog kolača je količina smese za koricu, tačnije, stavila bih duplu meru sastojaka i koristila malo veći pleh, recimo 25 x 35 cm otprilike. Što se fila tiče, možda bih umesto kombinacije vode i mleka, koristila samo mleko i povećala količinu za 100 ml, znači umesto 800 ml tečnosti, stavila bih 900 ml mleka.
Napomene
Kolač je ukusan i sočan, da nema dalje. Pravila sam ga na više načina i nekoliko različitih recepata, i savršenog je ukusa. Ostalo sam napisala gore u napomeni, ali sasvim sigurno je vredan svake pažnje.
Poslovica za danas:
-„Na mladima svet ostaje.“-
Lajkujte nas: