Rafaelo torta
Sastojci
Kora:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 400 gr kokosa
Fil:
- 12 žumanaca
- 200 gr šećera
- 300 gr putera ili margarina ili pola pola
Ostalo:
- 100 gr pečenog i seckanog lešnika
- šlag ili slatka pavlaka
Uputstvo
- Umutiti dobro žumanca sa šećerom, pa skuvati fil na pari. Skuvan fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Za to vreme ispeći koru.
- Umutiti dobro belanca sa šećerom, da se dobije čvrst šam. Dodati kokos i polako špatulom izmešati smesu da se sjedini.
- Smesu izručiti u pleh dimenzija 32 x 22 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 180*C oko pola sata. Ostaviti koru da se ohladi.
- Umutiti penasto puter, dodati ohlađen fil i sve dobro izmiksati. Filom ravnomerno premazati ohlađenu koru. Preko fila posuti pečen i iseckan lešnik, blago utapkati rukama, da lešnik fino legne u fil, pa ostaviti tortu u frižider, da se potpuno ohladi i stegne.
- Posebno umutiti šlag ili slatku pavlaku, pa premazati celu tortu i ukrasiti po želji.
Napomene
Ovo je jedna starinska torta sa kokosom, odnosno starinska rafaelo torta. Po originalnom receptu, koji sam dobila pre sigurno 35 godina, muti se puter sa šećerom i živim žumancima. Sobzirom da više nismo sigurni u namirnice koje kupujemo, ja sam žumanca skuvala na pari. I sigurnije i ukusnije.
Poslovica za danas:
-„Ne hvataj zmije tuđim rukama.“-
Lajkujte nas: