Brza gibanica
Sastojci
- 500 gr kora za pitu ili gibanicu
Fil:
- 300-400 gr sira po izboru
Preliv:
- 3 cela jajeta
- 1 čaša jogurta
- 2/3 čaše ulja
- 1,5 čaša kisele vode
- 1 kašičica soli
Uputstvo
- Sir izgnježditi, dodati jedno celo jaje i izmešati. Ako je potrebno, malo ga posoliti.
- Umutiti žicom jaja, jogurt, ulje, so i kiselu vodu, pa ostaviti sa strane.
- Kore izvaditi iz celofana i odmah preseći na dva jednaka dela. Uzeti jedan deo, ne razvijati ga, već tako, dok je savijen iseći na delove, debljine jednog prsta. Sada sve delove rastresti rukama, da se dobiju trake.
- Tako razbarušene trake od kora, staviti na dno pleha, obloženog papirom za pečenje i dimenzija 20 x 30 cm.
- Kore složiti ravnomerno po dnu pleha, pa preko rasporediti sir.
- Isto uraditi sa drugom polovinom kora, iseći i rastresti na trake, pa staviti preko sira i ravnomerno rasporediti.
- Preko ovako složene gibanice, preliti umućenu smesu, blago utapkati viljuškom i ostaviti da odstoji 15-ak minuta, taman dok se rerna zagreje.
- Gibanicu peći na 180*C oko 50 minuta.
- Ostaviti da se ohladi, pa mlaku iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Ja ne znam da li sam uopšte kompetentna da diskutujem o gibanici, sobzirom da je prosto obožavam, ali kako nađem neki novi recept i isprobam ga, ja se iznova oduševim. Ovo je stvarno jedan odličan recept, prvo gibanica je fenomenalna, a da ne pričam o tome da se veoma brzo napravi, a ruke se bukvalno i ne zaprljaju.
Poslovica za danas:
-„Zaklela se zemlja raju, da se tajne sve saznaju.“-
Lajkujte nas: