Posna ružica baklava sa pudingom
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
Fil:
- 1 kesica pudinga od vanile
- 300 ml vode
- 2-3 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 gr mlevenih oraha
Mešavina za premazivanje kora:
- 150 ml ulja
- 100 ml vode
Sirup za prelivanje baklave:
- 400 gr šećera
- 2 čaše vode
- 1 limun isečen na kolutove
Uputstvo
- U šerpicu sipati šećer i vodu i staviti da provri. Kada provri, dodati kolutove limuna i pustiti da vri nekoliko minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
- Od izmerene količine vode, odvojiti malo, i razmutiti puding, vanilu i šećer. Ostatak staviti da provri, pa dodati razmućen puding i skuvati da se zgusne. Puding ostaviti 4-5 minuta da se malo prohladi, dodati mlevene orahe i sve dobro izmešati.
- Posebno u šerpicu sipati ulje i vodu i spustiti da provri.
- Ređati po četiri kore, jednu preko druge, a svaku premazati mešavinom ulja i vode. Četvrtu koru (jednu trećinu površine kore), premazati filom od pudinga i oraha i saviti u rolat. Savijeni rolat seći ne parčiće, debljine oko 2 cm.
- Isečene ružice ređati isečenim delom ka dnu pleha, koji ste prethodno podmazali uljem.
- Baklavu peći na 200*C oko 30-40 minuta. Ispečenu baklavu odmah preliti ohlađenim sirupom, i ostaviti da se baklava potpuno ohladi i upije sirup.
- Poslužiti uz kaficu.
Napomene
Baklava…šta reći za moj omiljeni kolač. Baklava slagana na razne načine, punjena raznim filovima, i zalivena agdom, nema dalje. Bukvalno ne biram. A ova, kao i svaka druga, savršenog je ukusa i mirisa. Obavezno probati👌
Poslovica za danas:
-„Čuvaj se svih vrsta pohlepe; jer čovekov život se ne sastoji iz posedovanja stvari.“-
Lajkujte nas: