Posni figaro sa susamom
Sastojci
- 2 lista velike oblande
- 500 gr šećera kristal
- 200 ml vode
- 250 gr margarina
- 100 gr pečenog susama
- 150 gr seckanih oraha
- 400 gr mlevenog posnog keksa
Uputstvo
- Sipati šećer u šerpu i pržiti na laganoj vatri, da dobije svetlo braon boju.
- U karamelizovan šećer sipati vodu i kuvati dok se šećer ne istopi. Zatim dodati margarin i nastaviti sa mešanjem, da se margarin istopi.
- Na kraju sipati susam, seckane orahe i mleveni keks i sve dobro izmešati. Smesu sipati na jednu oblanu, ravnomerno rasporediti, pa poklopiti drugom oblandom, pokriti papirom ili folijom i opteretiti nečim malo težim, koliko samo da se oblanda lepo zalepi za fil.
- Listove oblande filovati tako da fil dođe na veće kockice od oba lista oblande.
- Kada se oblanda ohladi i stegne, iseći na štanglice ili kockice i poslužiti.
Napomene
Ako išta volim od slavskih kolača, to su figaro štangle, bilo mrsne ili posne. Još ako u posne, dodate mlevenu posnu plazmu, umesto običnog keksa, užitak će biti potpun. Nema greške sa ovim kolačom.
Poslovica za danas:
-„Bolje kasno nego nikad.“-
Lajkujte nas: