Sirup od kajsija
Sastojci
- 2,5 kg kajsija
- 20 gr limuntusa
- 1,5 litara vode
- šećera po potrebi
Uputstvo
- Kajsije oprati, očistiti od koštica i staviti ih u dublji lonac. Dodati limuntus i vodu, pa štapnim mikserom izmiksati kajsije, da se dobije kašasta smesa. Možete to uraditi i u blenderu, kako vam je lakše.
- Pokriti lonac krpom i ostaviti da odstoji preko noći na hladnom mestu.
- Sutradan smesu procediti kroz cediljku i izmeriti koliko je litara soka dobijeno. Na svaki litar soka, dodati 1 kg šećera. Pokriti krpom i ostaviti da se šećer istopi, a povremeno promešati drvenom varjačom.
- Kada se šećer istopio, sok sipati u flaše, zatvoriti odgovarajućim čepom i ostaviti na hladno mesto do uoptrebe.
- U čašu sipati malo sirupa, razblažiti hladnom vodom, dodati led ili krišku limuna i poslužiti.
- Ukoliko pravite veću količinu, i planirate da sirup stoji duže, možete na ovu količinu dodati 1 kašičicu konzervansa uz šećer.
Napomene
Ne znam kako vi, ali ja baš volim ove domaće sokove i sirupe. Nekada sam ih ostavljala u mnogo većoj količini, od raznog voća i uvek bez konzervansa, jer sam ostavljala za svoju decu. Ako želite da izbegnete konzervans, svaki sirup možete prokuvati, samo da provri, minut dva, vruć sok sipati u staklene flaše i odmah zatvoriti.Tako ostavljen sok može da stoji jako dugo.
Poslovica za danas:
-„Sekiracija je najveća bolest, odbacite je od sebe.“-
Lajkujte nas: