Tart od keksa i čokolade
Sastojci
Kora:
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- 150 gr putera ili margarina
- oko 8 kašika mleka
- oko 4 kašike soka od pomorandže
Fil:
- 200 gr mlečne čokolade
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 300 ml slatke pavlake
- 80 gr putera ili margarina
Uputstvo
- U vanglicu sipati keks, dodati istopljen puter, mleko i sok od pomorandže pa sve umesiti rukom. Ukoliko je potrebno, dodati još malo soka ili mleka. Smesa treba za nijansu mekša, jer će je puter dodatno stegnuti u frižideru.
- Sada uzeti kalup za tart i smesom obložiti ceo kalup po dnu i sa strane. Utapkati dobro smesu po dnu i odložiti kalup u frižider, dok fil ne bude gotov.
- Posebno u šerpici ugrejati slatku pavlaku do vrenja, pa dodati puter i obe vrste čokolade. Ostaviti nekoliko minuta da odstoji, da se čokolade istope, zatim sve dobro izmešati, kako bi se dobila ujednačena smesa. Kada se čokolada istopi, dobićete mlaku i gustu smesu.
- Čokoladu preliti preko smese u kalupu i kalup ponovo vratiti u frižider. Ukoliko je čokolada još uvek vruća, ostaviti kalup na sobnoj temperaturi da se ohladi pa premestiti u frižider.
- Tart ostaviti u frižideru, dok se čokolada potpuno ne ohladi i stegne, zatim ukrasiti iseći i poslužiti.
Napomene
Nema tarta koji nije ukusan i lep. Lično više volim pečene tartove, ali i ovi brzinski uopšte ne zaostaju. Sve dok je nama plazma keksa, neće biti loših kolača.
Poslovica za danas:
-„Nema većeg dostojanstva od čoveka koji ćuti, a mogao bi da povredi.“-
Lajkujte nas: