Posni kolač od šargarepe
Sastojci
- 500 gr šargarepe
- 200 gr smeđeg šećera
- 100 ml ulja
- 1 pomorandža sok i izrendana kora
- 100 gr mlevenih lešnika ili oraha
- 2 pune kašike džema od kajsija
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 gr brašna
- prstohvat soli
Ostalo:
- 3-4 kašike džema od kajsija
- 1 šaka mlevenih oraha ili lešnika
Uputstvo
- Šargarepu očistiti i izrendati na krupno ili još bolje, samleti u električnom secku.
- U izrendanu šargarepu dodati ulje, šećer, džem, sok i izrendanu koricu od jedne pomorandže, pa izmešati špatulom.
- Na kraju dodati mlevene lešnike, prašak za pecivo i brašno, pa još jednom sve dobro izmešati.
- Smesu preručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 170-180*C oko 40 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač ispečen.
- Vruć kolač premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim lešnicima. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, pa seći na kocke ili šnite i poslužiti.
Napomene
Kolač je savršen. Napravi se veoma brzo, posebnu aromu i ukus mu daje lešnik i pomorandža, a sočnost je od džema od kajsija. Kolač je bukvalno nestao sa tacne u najbžem mogućem roku. Do sada sam imala otpor prema kolačima sa šargarepom, iako je izuzetno volim, sreća da sam dilemu rešila.
Poslovica za danas:
-„I kada dođe do rasprave, neka su vam reči blage, a dokazi jaki.“-
Lajkujte nas: