Univerzalne kiflice

Univerzalne kiflice

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: kiflice, slane, slatke, doručak, večera,

Sastojci

Testo:

  • 500 gr brašna
  • 280 ml toplog mleka
  • 100 gr gustog jogurta
  • 30 gr putera ili margarina
  • 1 kašika meda
  • 7 gr suvog kvasca
  • 10 gr soli

Ostalo:

  • 70-80 gr putera ili margarina za premazivanje
  • 1 jaje i malo susama

Uputstvo

  • U brašno dodati suvi kvasac i so i promešati. Dodati zatim omekšali puter, med, jogurt i toplo mleko, pa zamesiti testo, samo toliko da se sastojci sjedine. Testo će bitii vrlo lepljivo, ali tako treba. Pokriti krpom i ostaviti 10-15 minuta da odstoji.
  • Odstojalo testo mesiti rukom, (ne vaditi ga iz činije i ne dodavati brašno), nekih pet minuta, da se dobije fino glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
  • Pokriti testo i ostaviti oko sat vremena na toplo mesto, da naraste i duplira se.
  • Na radnu površinu posuti vrlo malo brašna, pa preko izručiti naraslo testo i polako rukama raširiti u oblik pravougaonika, debljine jednog prsta. Razvučeno testo premazati omekšalim puterom ili margarinom, preklopiti na tri dela, prebaciti na plato, pokriti i ostaviti u frižider pola sata.
  • Kada se testo ohladilo, prebaciti na radnu površinu, pa oklagijom rastanjiti u jednu dugačku traku, širine otprilike 20 cm i dužine oko 70-80 cm. Ovu traku iseći po širini na 8 jednakih delova, a onda svaki dobijeni pravougaonik preseći po dijagonali, tako da se dobije 16 trouglova, koje ćemo savijati u kifle.
  • Od dobijenih trouglova savijati kiflice, a prilikom savijanja, istezati testo u dužinu. Ređati u pleh, pokriti krpom i ostaviti oko pola sata da kiflice narastu. Zatim ih premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći na 180*C oko 20-25 minuta.
  • Ukoliko želite slane kiflice, možete ih pre savijanja puniti željenim filom (sir, kačkavalj, šunka itd..). Ako želite slatke kiflice, kao i uvek, moj savet je da ih punite kada se kiflice ispeku. Nabavite metalni deo za punjenje krofni, kiflica i ostalog peciva, nije skup, a veoma je praktičan. Slatko punjenje, bilo da je džem, krem ili neki drugi fil, će prilikom pečenja da iscuri i da se skore, a kada to uradite nakon pečenja, kiflice će biti pune fila i veoma ukusne.

Napomene

Ne znam da li sam već pomenula, da su testa i peciva, nešto sa čim najviše volim da radim. U ovom receptu, slike govore više od reči. Kiflice su bukvalno savršene i vrede svakog minuta truda, jer je krajni rezultat pravo zadovoljstvo.
Poslovica za danas:
-„Živi u sadašnjosti, uči iz prošlosti i planiraj budućnost.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here