Juneća ragu čorba
Sastojci
- 500 gr teletine ili junetine
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 2-3 čena belog luka
- 2-3 srednja krompira
- ulje za dinstanje luka
Ostalo:
- 100 ml ulja
- 100 gr brašna
- 1 žumance
- 50 ml pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
- so, biber, začin c
Uputstvo
- Crni luk i šargarepu sitno iseckati, najbolje u električnom secku. U dublji lonac sipati na dno malo ulja, dodati iseckan luk i šargarepu, malo posoliti i dinstati na tihoj vatri poklopljeno.
- Kada su luk i šargarepa omekšali i dobili staklastu boju, dodati iseckan beli luk, kratko propržiti, pa dodati juneće meso iseckano na skroz sitne komadiće.
- Dinstati par minuta, sve vreme mešajući , pa naliti otprilike 3 litra vode. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 45 minuta.
- Krompir oljuštiti i iseckati na sitne kockice, dodati u čorbu i nastaviti sa kuvanjem, dok meso ne bude potpuno mekano. Dodati so, biber i začin c po ukusu i skloniti sa ringle.
- U manjoj šerpici spremiti zapršku. Ugrejati ulje, dodati brašno i kratko propržiti, pa smesu polako sipati u čorbu, sve vreme mešajući, kako se ne bi stvorile grudvice. Skloniti sa ringle i ostaviti 10 – 15 minuta, da izađe vrelina iz nje. Posebno umutiti žumance sa pavlakom, dodati jednu kutlaču čorbe, sve vreme muteći, pa u jednom cugu smesu izručiti u čorbu i brzo promešati par puta.
- Na kraju dodati iseckan peršun, poklopiti par minuta, pa poslužiti.
- Da dodam, da u čorbicu možete dodavati još nešto od povrća, po vašem ukusu. Na primer, belu šargarepu, celer, paškanat ili šta već volite.
Napomene
Dođe jesen a sa njom i malo hladniji dani, pa je vreme za ukusne tople čorbice. Evo jednog recepta za čorbicu kojoj niko neće odoleti.
Poslovica za danas:
-„Tajna uspeha je samo u tome da se pokreneš.“-
Lajkujte nas: