Caciki salata
Sastojci
- 3 manja ili dva veća krastavca
- 500 gr grčkog jogurta
- 3-4 čena belog luka
- sok od pola limuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica iseckane sveže mirođije
- so po ukusu
Uputstvo
- Krastavac oljuštiti, izrendati na krupno, malo posoliti i ostaviti da pusti vodu.
- Beli luk izgnježditi ili izrendanti na sitno i pomešati sa maslinovim uljem, kako bi se ukusi sjedinili. Svežu mirođiju iseckati sitno.
- Izrendane krastavce iscediti i staviti u činiju. Dodati limunov sok i maslinovo ulje sa belim lukom i sve dobro izmešati. Dodati grčki jogurt i mirođiju, izmešati i probati ukus. Na kraju, ako je potrebno, posoliti još malo.
- Činiju pokriti folijom i ostaviti u frižider na par sati. Pre nego što poslužite, probajte ukus još jednom, pa ukoliko je potrebno dodati nešto od začina.
- Poslužiti hladnu salatu uz neko glavno jelo.
- Za ovu salatu nije neophodan grčki jogurt. Ona je puna ukusna i osvežavajuća i ako je spremite sa kiselim mlekom, pavlakom ili mešavinom jogurta i pavlake. Mere takođe možete sami odrediti, dodati malo više krastavaca ili više jogurta, pojačati beli luk ili mirođiju, a umesto limunovog soka, možete koristiti jabukovo sirće.
- Sve u svemu, za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti, salata je fantastična, i idealna za vrele letnje dane.
Napomene
Kažu da je originalni recept za ovu salatu sa ovčijim jogurtom, a pošto ja ne volim ovčije i kozije mleko, zamenila sam ga sa kravljim grčikm jogurtom. Meni je ukus savršen, ništa ja tu ne bih menjala.
Poslovica za danas:
-„Ko se ne muči u mladosti, kuku mu u starosti.“-
Lajkujte nas: