Lisnata pogača

Lisnata pogača

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Hleb, Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: masna, lisnata, pogača, hleb,

Sastojci

  • 700 gr brašna
  • 25 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • oko 450 ml kisele vode

Ostalo:

  • 200 gr otopljenog margarina

Uputstvo

  • Izmešati suve sastojke u vanglici, pa polako dodavati kiselu vodu, malo po malo i zamesiti fino glatko tetso. Na kraju dodati ulje i mesiti još par minuta. Ostaviti testo oko 45 minuta, da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo malo premesiti i podeliti na 4 jednaka dela. Uzeti prvi deo i rastanjiti što tanje, u oblik pravougaonika. Premazati otopljenim margarinom pa preklopiti na tri dela kao pismo. Dobićete usku i dugačku traku širine oko 10-15 cm. Površinu ponovo premazati margarinom i po dužini ponovo preklopiti na tri dela, da se dobije jedan paketić, četvrtastog oblika.
  • Drugi deo takođe rastanjiti i premazati margarinom, pa na sredinu staviti onaj paketić od testa i preklopiti ga sa sve četiri strane, tako da opet dobijete jedan četvrtasti paketić. Ostavite ga sa strane, pa isto uradite sa druga dva dela testa.
  • Spremiti tepsiju dimenzija 20 x 30 cm, i obložiti je papirom za pečenje. Uzeti prvi paketić testa i polako rukama ili oklagijom rastanjiti ili razvući na dimezije tepsije, pa staviti na dno tepsije. Premazati margarinom i preko staviti drugu paketić testa, takođe rastanjen na dimenzije pleha.
  • Ovako složenu pogaču ostaviti pola sata da naraste, pa iseći na kocke, premazati umućenim jajetom i peći na 180*C oko sat vremena. Izvaditi iz rerne, pokriti tepsiju krpom i ostaviti pogaču pola sata da odmori.
  • Iseći ili iskidati na kocke po tragovima i poslužiti uz ručak.

Napomene

Evo recepta za jednu brzu i jednostavnu pogaču, koju kada jedete, ne znate koliko vam je dosta. Ja sam je poslužila uz ručak, ali ruku na srce, više sam jela nju samu, nego ručak. Obavezno probajte.
Poslovica za danas:
-„Što u mladosti prosimo, u starosti bacamo.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Hleb, Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here