Žerbo kocke
Sastojci
Korice:
- 100 ml mlakog mleka
- 1/2 kockice svežeg kvasca oko 20 gr
- 1 kašičica šećera
- 1 celo jaje
- 250 gr margarina
- 2 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 500 gr oštrog brašna
Fil:
- 250 gr mlevenih oraha
- 100 gr šećera
- džem od kajsija
Glazura:
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 40 gr margarina
- 2 kašike ulja
Uputstvo
- U mlako mleko dodati kašičicu šećera i izmrvljen kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira. Dodati zatim sve ostale sastojke i umesiti fino, glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Testo prebaciti u kesu za zamrzivač i ostaviti u firžider na pola sata.
- Posebno u činiju sipajte mlevene orahe i šećer i izmešajte. Takođe spremite džem, da vam bude pri ruci.
- Ohlađeno testo podeliti na 3 dela. Kolač ima 4 korice, ali kada rastanjite ove tri kore, skroz tanko i isečete ih na odgovarajuće dimenzije, ostaće vam sasvim dovoljno testa od sve tri kore, za onu poslednju, četvrtu.
- Rastanjiti jedan deo testa, iseći na dimenzije 24 x 34 cm, prebacite u pleh istih dimenzija, obložen papirom za pečenje. Koru premazati džemom od kajsija i preko posuti 1/3 mešavine oraha i šećera, pa ravnomerno rasporediti preko džema. Postupak ponoviti sa ostala dva dela testa.
- Ostatke testa od prethodna tri dela, premesiti i rastanjiti u onu poslednju, četvrtu koru, kojom pokrijemo kolač. Složen kolač blago utapkati rukama i izbockati viljuškom. Peći na 180*C oko pola sata.
- Posebno istopiti čokoladu, ulje i margarin i preliti glazuru preko ispečenog kolača. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, a najbolje preko noći, kako bi dobio pravu strukturu i ukus.
- Seći na šnite ili kocke po potrebi, a ostatak čuvati na sobnoj temperaturi.
Napomene
Nedavno sam posetila Budimpeštu i čuvenu poslastičarnicu Gerbeaud (Žerbo) i probala dve čuvene mađarske poslastice, po originalnom receptu…Žerbo šnite i Doboš tortu. Poslastičarnica se nalazi u centru Budimpešte i nemojte je zaobići, jer to bi bilo kao da odete u Salzburg, a ne probate originalnu, ručno rađenu Mozart kuglu, ili dođete u Beč, a ne probate Saher. Što se tiče ovog recepta za Žerbo, odličan je, bez obzira što dolazi iz moje kuhinje a ne iz Mađarske.
Poslovica za danas:
-„Nemoj da popuješ ako nisi pop.“-
Lajkujte nas: