Cimet rolnice

Cimet rolnice

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Kolači, Peciva
Kuhinja: Austrijska
Keyword: cimet, rolnice, kolaci, pecivo, slatko,

Sastojci

Testo:

  • 300 ml mlakog mleka
  • 4 kašičice šećera
  • 30 gr svežeg kvasca
  • 2 cela jajeta
  • 600 gr brašna
  • 125 gr putera ili margarina

Podloga za pleh:

  • 100 gr meda
  • 70 gr putera ili margarina
  • 200 gr šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 50 ml slatke pavlake

Fil za rolnice:

  • 220 gr šećera
  • 125 gr putera ili margarina
  • 2 kašičice cimeta

Fil za kraj:

  • 80 gr putera ili margarina
  • 50 gr šećera u prahu
  • 170 gr krem sira
  • 50 ml slatke pavlake

Uputstvo

  • Prvo umesiti testo. U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira. Dodati zatim jaja, umutiti malo žicom, pa dodati brašno i umesiti testo. Na kraju dodati puter, sobne temperature i mesiti da se dobije fino glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
  • Testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se. Za to vreme spremiti podlogu, fil i premaz za kraj.
  • Umutiti mikserom puter, šećer, med, cimet i slatku pavlaku. Smesu odmah izručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm i ravnomerno rasporediti po dnu pleha. Ostaviti sa strane, da čeka rolnice.
  • Mikserom umutiti puter sobne temperature, šećer i cimet, pa ostaviti sa strane. Ovom smesom ćemo premazati testo kada ga rastanjimo.
  • Na kraju spremamo fil za kraj, tj. za premazivanje ispečenih rolnica.
  • Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu. Dodati slatku pavlaku i krem sir i još jednom sve dobro izmiksati. Ostaviti sa strane, da sačeka dok se rolnice ispeku.
  • Do sada je testo već naraslo, pa ga prebacujemo na radnu površinu i rastanjimo u oblik pravougaonika, debljine jednog prsta. Testo premažemo filom od putera, šećera i cimeta, preko cele površine.
  • Ovako nafilovano testo uvijemo u rolat i isečemo na 12 jednakih delova. Isečene delove polažemo u pleh prekriven podlogom, a isečenim delom ka dnu. U pleh stane po 3 rolnice u 4 reda.
  • Ostaviti rolnice 15-20 minuta da malo narastu, taman dok se rerna zagreje. U šupljine između rolnica sipati 60ml slatke pavlake i pravac rerna. Rolnice peći na 180*C oko pola sata.
  • Pečene rolnice ostaviti desetak minuta da se prohlade, pa ih premazati filom od putera, slatke pavlake, šećera i krem sira.
  • Rolnice poslužiti dok su tople.
  • Moram par stvari da dodam:
    1. S obzirom da je puter, odnosno maslac prilično skup za naše potrebe, možete ga kombinovati sa margarinom ili praviti samo sa margarinom.
    2. Što se završnog fila tiče, onog sa sirom, ja bih ga zamenila nekim rastopljenim eurokremom, nutelom ili nekim drugim kremom. Ne zato što rolnice nisu ukusne ovako, već zbog toga što ja baš i ne volim sir u kolačima, ali to je samo moje mišljenje. Vama prepuštam odluku.

Napomene

Ovo su stvarno najmekše rolnice koje sam u životu jela. Bukvalno se raspadaju u ruci i tope u ustima. Mislim da je to zbog podloge, koja se rasporedi po dnu pleha. Bilo kako bilo, trenutno, ovaj recept zauzima prvo mesto što se cimet rolnica tiče.
Poslovica za danas:
-“ Što ode niz vodu, ne vraća se uz vodu.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači, Peciva. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here