Seljački hleb

Seljački hleb

Kategorija: Hleb
Kuhinja: Srpska
Keyword: hleb,crni,seljački,domaći,sa,malo,kvasca

Sastojci

  • 400 gr brašna ja sam koristila crno brašno TIP 700
  • 300 ml mlake vode
  • 4 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Uputstvo

  • Za ovaj hleb potrebno je prvo da se naoružate strpljenjem. Hleb se veoma jednostavno napravi, jedino je potrebno dovoljno vremena za narastanje, pa shodno tome, organizujte se prema vašim obavezama.
  • Dakle, u mlaku vodu dodati šećer i kvasac (ponavljam, ide samo 4 grama svežeg kvasca), razmutiti i ostaviti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
  • Zatim u to dodati so i brašno, pa varjačom ili špatulom izmešati smesu, da se brašno sjedini sa vodom. Znači, testo se ne mesi rukama, već se dobro izmeša varjačom.
  • Posudu, u kojoj ste umesili testo, pokriti providnom folijom i ostaviti 15 minuta da odmori. Kada je testo odmorilo, varjačom premesiti testo, tako što spoljne ivice testa zahvatite varjačom, pa prebacite ka unutra, tj ka sredini, i tako uradite sa testom oko celog kruga. Pokriti folijom i opet ostaviti da testo odmori 15 minuta.
  • Ovu proceduru ponoviti ukupno 4 puta. Dakle svaki put premesite testo, pa ostavite 15 minuta da odmara. Posle četvrtog puta, posudu pokriti providnom folijom i ostaviti testo u frižider na najmanje 10 sati. Najbolje je da sve ovo odradite predveče, pa testo ostavite u frižider preko noći.
  • Sutradan testo izvaditi iz frižidera i izručiti na pobrašnjenu radnu površinu. Razvući rukama testo u četvrtast oblik, pa ga preklopiti kao što to radimo sa testom za salčiće ili lisnato testo.
  • Donji deo testa prebaciti do polovine, pa gornji preko njega. Sada deo sa leve strane preklopiti do pola, pa desni deo preko njega.
  • Testo ponovo prstima razvući u četvrtasti oblik, pa ponoviti preklapanje sa sve četiri strane. Sada polako rukama uobličiti testo u krug, prebaciti ga na pobrašnjenu krpu, pa sa sve krpom prebaciti u neku šerpicu ili korpicu odgovarajuće veličine i ostavite 90 minuta, da testo narasta.
  • Testo sada prevrnuti na pleh, moj je bio okrugli na rasklapanje, prečnika 20 cm.
  • Konačno, hleb je spreman za rernu i za pečenje na 200*C oko 40 minuta.
  • Pečen hleb uviti u suvu krpu i ostaviti pola sata da odmori.
  • Eto ga…to je sve narode

Napomene

Bez obzira što vam se čini da je veoma komplikovano napraviti ovaj hleb, verujte da uopšte nije tako. Ja sam možda malo opširnije napisala recept, ali samo iz razloga da bih vam što detaljnije opisala ceo proces pravljenja. Kada ga jednom budete napravili, videćete o čemu vam pričam.
Poslovica za danas:
-„Ko radi ne boji se gladi.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Hleb. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here