Pistać torta
Sastojci
Kora:
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- 100 gr istopljenog putera
- malo mleka
- 1 kašika belog eurokrema nije obavezno
Fil od malina:
- 400 gr malina
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike gustina
- 4 kašike vode
Fil od pistaća:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 gr krem sira ili maskarpone sira
- 200 gr pistać krema
- 1 kesica želatina
Glazura:
- 200 gr bele kvalitetne čokolade
- 100 gr slatke pavlake
Uputstvo
Kora:
- Izmešati mleveni plazma keks sa istopljenim puterom i belim eurokremom, pa dodati mleka, da se umesi fina smesa. Smesu rastanjiti u okrugli pleh na rasklapanje, prečnika 24 cm.
Fil od malina:
- Maline, šećer i vanilin šećer staviti na tihu vatru da prokuva. Posebno razmutiti gustin sa vodom, pa sipati u prokuvano voće i skuvati da se zgusne. Vruć fil sipati preko korice i ostaviti da se ohladi i stegne. Po želji, voćni fil možete izblendirati štapnim mikserom.
Fil od pistaća:
- Umutiti sir i krem od pistaća. Dodati slatku pavlaku pa sve dobro umutiti mikserom. Posebno razmutiti želatin po uputstvu sa kesice. Spremljen želatin sipati u smesu i sve još jednom dobro izmiksati. Ovako spremljenu smesu, sipati preko ohlađenog fila od malina, pa vratiti u frižider da se torta ohladi i stegne.
Glazura:
- Ugrejati slatku pavlaku do vrenja, dodati belu čokoladu i mešati da se čokolada istopi i smesa sjedini. Gotov ganach preliti preko ohlađene torte i ponovo je vratiti u frižider da odstoji namjanje 2-3 sata.
- Skinuti obruč od kalupa, ukrasiti tortu po želji i poslužiti.
Napomene
Par napomena u vezi ove torte: Ukoliko ne možete da nađete krem od pistaća, možete koristiti bilo koji krem, po vašem izboru. Torta je zaista fantastoičnog ukusa, ali se pistać krem ne oseća toliko, tako da sam mišljenja, da se može zameniti nekim drugim kremom. Što se glazure, odnosno ganacha tiče, birajte kvalitetnu belu čokoladu, da bi dobili dobar ganach i da vam se ne bi razlio kao meni.
Poslovica za danas:
-“ Bolje je i dva puta pitati, nego jedanput zalutati.“-
Lajkujte nas: