Farbanje jaja na pari

Farbanje jaja na pari

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Doručak, Predjelo
Kuhinja: Srpska
Keyword: uskrs, uskršnja, jaja, šarena, farbana, vaskrs, šaranje, farbanje

Uputstvo

  • Broj jaja odredite sami, prema potrebi. Za ovu metodu farbanja, kupite bela jaja. Tako će boje najbolje doći do izražaja. Naravno, mogu i klasična, ali je bolje sa belim jajima.
  • Jaja skuvajte na uobičajen način i ostavite da se potpuno ohlade.
  • U malo dublji sud, sipati vodu do polovine. Na sud staviti cediljku, pa u nju složiti jedan red skuvanih i ohlađenih jaja. Paziti da cediljka ne dohvata do vode ili da ne leži u vodi, mora biti iznad nivoa vode makar dva prsta.
  • Ja sam koristila manju šerpicu, jer sam manje jaja farbala, a vi možete koristiti veću šerpu i cediljku, kako bi odjednom ofarbali više jaja.
  • Složena jaja poprskajte sirćetom ili ih cela umočite u sirće, svejedno je.
  • Zatim uključite ringlu, da voda počne polako da se zagreva. Otvorite kesice sa farbom i odmah počnite da prskate jaja, jednom po jednom farbom. Poprskajte sva jaja dok su još hladna, jer kada su jaja vruća, boja će skliznuti sa njih, odnosno, neće se zadržati na jajima.
  • Jaja možete prskati samo jednom bojom, a možete kombinovati 3-4 boje, što je po meni lepša varijanta. Ukoliko primetite da su se jaja osušila, ponovo nakapljite malo sirćeta preko njih.
  • Kada ste poprskali sva jaja bojom, još jednom ih, vrlo malo, poprskajte sirćetom. Sada stavite odgovarajući poklopac preko cediljke i pustite da se jaja kuvaju na pari nekih 20-30 minuta.
  • Sklonite sa vatre i isperite jaja pod mlazom hladne vode. Složite ih na čist ubrus i ostavite da se ohlade. Hladna jaja premažite sa malo ulja ili masti, pa izglancajte suvim ubrusom.
  • Još jedna napomena: Ako volite jače boje, istresite na jaja više boje iz kesice. Ja sam prskala sa vrlo malo boje, tako da sam dobila šarena jaja pastelnih boja.

Napomene

U susret Uskrsu. Još jedna tehnika farbanja jaja, koja je veoma jednostavna i lagana, a jaja našarana ovom metodom su neverovatno lepa. Boje se tako lepo prelivaju jedna preko druge, da prosto stvaraju umetničko delo. Bilo da su boje jarke ili pastelne, efekat je isti.
Poslovica za danas:
-“ Slama u cipelama i ljubav u srcu proviruju na sve strane.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Doručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here