Rozen torta

Rozen torta

Ukupno vreme15 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Rozen, korice, torta, kolači, orasi, mrsna,štangle, sitni, slavski

Sastojci

  • 1 pakovanje korica za rozen tortu
  • 300 ml mleka
  • 300 gr šećera
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 250 gr putera ili margarina

Glazura:

  • 100 gr bele čokolade
  • 3 kašike ulja
  • malo roze boje za kolače

Uputstvo

  • Prvo moram da kažem, da sam ovaj recept pročitala na omotu od korica za rozen tortu. Kolači su stvarno odlični, ukusni, mekani i sočni, ali ako pratite recept na omotu, dobićete jako redak fil, bukvalno potpuno tečan, i takav, prosto nema šanse da namažete preko korica. Zato sam rešila da napišem ovaj recept sa istim sastojcima, ali sa mojom procedurom pravljenja.
  • U manju šerpicu sipati mleko i šećer i staviti da provri. Dodati mlevene orahe, još malo prokuvati i skloniti sa ringle.
  • E sad, možete ovako poparene orahe, ostaviti da se ohlade, pa prebaciti u frižider. Kada se fil potpuno ohladio, umutiti margarin, pa dodavati po malo fila, sve vreme miksajući. ovom smesom nafilovati korice, sve sem poslednje. Na kraju, tortu opteretiti nečim malo težim, ali pazite da ne preterate, da fil ne bi cureo sa strane.
  • A možete uraditi kao što sam ja uradila. Pošto sam pratila recept, u kom je pisalo da se u provrelo mleko dodaju orasi, zatim da se ostavi desetak minuta da se smesa malo prohladi, pa dodati margarin i mutiti mikserom, dobila sam, kao što sam već rekla, potpuno redak i tečan fil. Ostavila sam fil u frižider preko noći, pa sam sutradan dobro umutila mikserom i tek tada sam dobila fil, koji je bilo moguće premazivati preko korica.
  • Postoji i treća varijanta. Ukoliko žurite i nemate vremena da čekate do sutra, u vruć fil dodajte mleveni keks do željene gustine.
  • Ostali deo je isti, nafilovati smesom između korica i opteretiti nečim, da se torta sjedini i ostane ravna.
  • Što se glazure tiče, ja sam ovaj put premazala glazurom od bele čokolade. Znam da je šećerna glazura klasika za ovu tortu, ali meni je ona previše slatka i nisam neki ljubitelj te glazure. Zato sam otopila belu čokoladu sa malo ulja, dodala malo roze boje i premazala celu tortu.
  • Rozen tortu seći na štangle ili manje kocke i poslužiti.

Napomene

Šta da kažem, ne može a da ne bude ukusno. Kolač koji je pun oraha, mekan i sočan, prosto ne može da ne bude dobar. Znam da nema osobe koja nije probala ove kolače, međutim, mi imamo naviku da ih napravimo samo za slavu, a to je, verujte mi, velika greška. Kolač koji se ovako brzo napravi, treba malo češće praviti.
Poslovica za danas:
-“ Gde ti mnogo obećavaju, malu torbu ponesi.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači, Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here