Svečana pogača

Svečana pogača

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pogača, testo, pecivo, česnica, božić, hleb, brašno

Sastojci

  • 400 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 celo jaje
  • 3 kašike ulja
  • 700-800 gr brašna mekog

Ostalo:

  • 1 belance
  • susam, lan, mak, semenke suncokreta ili nešto drugo po vašem izboru

Uputstvo

  • U toplo mleko razmutiti kvasac i šećer, i pustiti da se kvasac aktivira i smesa zapeni.
  • Zatim dodati ulje, jaje i so, pa promešati da se jaje razmuti. Na kraju dodavati brašno, malo po malo i zamesiti lepo, glatko testo. Umešeno testo staviti u vanglu, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da nadođe.
  • Okruglu tepsiju, prečnika 24-26 cm, podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
  • Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, pa podeliti na tri dela. Jednu trećinu premesiti i staviti u tepsiju na sredinu.
  • Dve trećine preostalog testa premesiti, razvaljati oklagijom na debljinu prsta, pa čašom vaditi krofne od testa. Potrebno je oko 18-19 krofni.
  • Krofne poređati u tepsiju, oko testa u sredini tepsije, tako da svaka sledeća krofna prekriva polovinu sledeće, a sve zajedno su delom naslonjene na testo u sredini.
  • Od preostalog testa, napraviti dve dugačke trake, pa formirati pletenicu.
  • Pletenicu staviti u krug, tako da se popuni prazan prostor između tepsije i poređanih krofni.
  • Ovako složenu pogaču, premazati umućenim belancetom. Sredinu pogače posuti lanom ili makom, a spoljni deo pogače posuti susamom. Ostaviti pola sata, da pogača malo naraste.
  • Peći pogaču na 200*C oko 40 minuta. Paziti da ne preplane, čim požuti, pogaču pokriti papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom, i tako peći do kraja.
  • Ispečenu pogaču uviti u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Napomene

Ovo je recept za pogaču, koju možete praviti kada god vam padne na pamet. Veoma je lepog izgleda, ali još lepšeg ukusa. Ja sam iskoristila priliku da je napravim kao Česnicu za Božić, ali u tom slučaju, biće vam potreban još jedan sastojak, a to je parica, koja se stavlja u česnicu. U svakom slučaju, vredna je vaše pažnje i truda.
Poslovica za danas:
-„Neka su blagosloveni božićni dani. Dani kada se čitav svet uključi u zaveru ljubavi.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Hleb. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here