Pogača sa sirom

Pogača sa sirom

Ukupno vreme2 hrs 30 mins
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pogača, sir, slana, kornet, uvrnuta, filovana, punjena, hleb, kvasac

Sastojci

Testo:

  • 200 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 belance
  • 1/2 kockice kvasca
  • 400 gr brašna mekog
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Ostalo:

  • 150-200 gr sira po izboru
  • 1 žumnace i jedna kašika mleka za premazivanje
  • susam za posipanje

Uputstvo

  • U toplo mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
  • Dodati belance, ulje i so, malo umutiti, da se belance razbije, pa dodavati brašno, po malo i zamesiti lepo glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplo, da testo naraste.
  • Naraslo testo premesiti i podeliti na 13 delova. Svaki deo malo premesiti, da se formira loptica, i ostaviti deset minuta da odmori.
  • Sir je dovoljno samo izgnježditi, ali ništa ne smeta da se u njega doda recimo, jaje, malo pavlake ili neki začin. Inače, za fil možete koristiti i pizza fil, čvarke, kačkavalj ili šta vam već padne na pamet. Ja sam ovaj put stavljala samo feta sir.
  • Za pogaču pripremiti okruglu tepsiju, prečnika 26cm. Obložiti je papirom za pečenje ili je podmazati.
  • Uzeti jednu lopticu, rasklagijati je, uz ivicu staviti malo fila, uviti u rolat, pa dobijeni rolat uviti oko svoje ose i staviti u tepsiju na sredinu.
  • Sada redom uzimati ostale loptice, svaku rasklagijati skroz tanko u krug, pa oštrim nožićem iseći jednu četvrtinu kruga na trake, ali tako da samo prvu isečete od sredine do kraja kruga, a ostale, paralelno sa prvom, od sredine pa do 1cm od kraja kruga.
  • Staviti jednu kašiku fila, odmah iznad isečene četvrtine.
  • Početi sa uvijanjem, tako što, prvo testom preklopite fil i testo malo pritisnete oko fila, da ne bi iscureo prilikom pečenja.
  • Nastavite sa uvijanjem oko centra kruga, tako da se dobije oblik fišeka ili korneta.
  • Dobijeni fišek ili kornet, ređati u tepsiju u krug, širim delom do ivice tepsije.
  • Ovako spremljenu pogaču, ostaviti oko pola sata da naraste. Umutiti žumance sa kašikom mleka, pa premazati naraslu pogaču i posuti susamom.
  • Peći na 200*C oko pola sata.
  • Jedna mala napomena: ukoliko volite masniju pogaču, možete pre pečenje, preko nje narendati malo margarina ili putera. Dovoljno će biti 50-ak grama.

Napomene

Pogača je jednostavno božanstvena i nudi bezbroj mogućnosti za kombinovanje. Ne zna se, da li je lepša na oko ili je bolji njen ukus. Bilo kako bilo, ovo je nešto, što mora da se nađe na vašoj trpezi, recimo za nedeljni ručak.
Poslovica za danas:
-“ Ako se često budemo pitali, dar znanja će doći.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Hleb. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here