Ekleri

Ekleri

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: French
Keyword: Fil, cicvara, ekleri, princes, krofne, čokolada

Sastojci

Testo:

  • 250 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 150 gr brašna
  • 4 cela jajeta
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašičice šećera
  • prstohvat soli

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 5-6 kašika šećera
  • 1 kesica vanile
  • 125 gr putera ili margarina
  • 2-3 kašike šećera u prahu

Uputstvo

  • Da bi skratili vreme pravljenja eklera, potrebno je prvo skuvati fil, odnosno cicvaru.
  • Od pola litre mleka, odvojiti malo, pa u to razmutiti pet punih kašika brašna. U ostatak mleka dodati šećer i vanilu i staviti da se kuva. Kada mleko provri, dodati razmućeno brašno i kada se cicvara zgusne, kuvati još minut-dva, sve vreme mešajući.
  • Ovako skuvanu cicvaru, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Sada prelazimo na testo za eklere. U šerpicu sipati vodu i ulje, dodati šećer i so i pustiti da provri. U provrelu smesu dodati brašno, skinuti sa vatre i sve dobro promešati da se smesa izjednači.
  • Ovako skuvanu smesu ostaviti 10-15 minuta da se prohladi. Ne treba da bude potpuno hladno.
  • Uključiti rernu da se zagreje na 200*C.
  • U smesu dodavati jaja, jedno po jedno, a posle svakog dodatog jajeta, smesu dobro umutiti mikserom, da se smesa izjednači. Sa poslednjim jajetom, dodati i prašak za pecivo pa sve zajedno dobro umutiti.
  • Ovako umućenu smesu, staviti u špric za tulumbe, pa na pleh istiskati trake dužine oko 7-8 cm. Na slici je pleh obložen papirom za pečenje, ali vas toplo savetujem da ni slučajno to ne radite, jer će ekleri da ovlaže ispod papira i splasnuće još tokom pečenja. Najbolje je eklere istiskati direktno na nepodmazan pleh.
  • Pleh ubaciti u već zagrejanu rernu na 200*C i peći oko 30-35 minuta. Prilikom pečenja ni slučajno ne otvarati rernu. Ja sam sve vreme pekla na 200*C, a ako je vaša rerna jača, posle 15 minuta možete smanjiti temperaturu na 150*C.
  • Pečene eklere ostaviti da se malo ohlade, pa ih reckastim nožem preseći na pola i ostaviti da se ohlade do kraja.
  • Umutiti puter sa 2-3 kašike prah šećera, pa dodati ohlađen fil i mutiti sve zajednu dok se ne dobije lep, beo krem.
  • Krem sipati u kesu ili špric za ukrašavanje torti, pa nafilovati donji deo isečenog eklera. Za filovanje može da koristi i obična kesa za zamrzivač, a možete to i kašičicom da uraditem ništa ne smeta.
  • Gornjim delom preklopiti ekler i posuti obilato prah šećerom.
  • Ako volite eklere sa čokoladom, istopite 100 gr čokolade sa 2-3 kašike ulja, pa gornji deo eklera umočite u čokoladu, otresite od viška, složite na pleh i ostavite da se čokolada ohladi i stegne. Ovako čokoladiranim gornjim delom, preklopite nafilovan ekler.

Napomene

Možda vam se čini da nije lako i jednostavno napraviti eklere, ali varate se. Kada ih budete jednom napravili, videćete da je potpuno bezbolno i jako zabavno. Samo pratite instrukcije iz mog recepta i uspeh neće izostati. A onda sledi onaj najlepši deo, a to je kada ih vi probate i kada ih drugi probaju, pa se svi zajedno oduševite…
Poslovica za danas:
-“ Sreća ne dolazi sama, nju rad za ruku dovodi.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.