Ekleri
Sastojci
Testo:
- 250 ml vode
- 100 ml ulja
- 150 gr brašna
- 4 cela jajeta
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
Fil:
- 500 ml mleka
- 5 kašika brašna
- 5-6 kašika šećera
- 1 kesica vanile
- 125 gr putera ili margarina
- 2-3 kašike šećera u prahu
Uputstvo
- Da bi skratili vreme pravljenja eklera, potrebno je prvo skuvati fil, odnosno cicvaru.
- Od pola litre mleka, odvojiti malo, pa u to razmutiti pet punih kašika brašna. U ostatak mleka dodati šećer i vanilu i staviti da se kuva. Kada mleko provri, dodati razmućeno brašno i kada se cicvara zgusne, kuvati još minut-dva, sve vreme mešajući.
- Ovako skuvanu cicvaru, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
- Sada prelazimo na testo za eklere. U šerpicu sipati vodu i ulje, dodati šećer i so i pustiti da provri. U provrelu smesu dodati brašno, skinuti sa vatre i sve dobro promešati da se smesa izjednači.
- Ovako skuvanu smesu ostaviti 10-15 minuta da se prohladi. Ne treba da bude potpuno hladno.
- Uključiti rernu da se zagreje na 200*C.
- U smesu dodavati jaja, jedno po jedno, a posle svakog dodatog jajeta, smesu dobro umutiti mikserom, da se smesa izjednači. Sa poslednjim jajetom, dodati i prašak za pecivo pa sve zajedno dobro umutiti.
- Ovako umućenu smesu, staviti u špric za tulumbe, pa na pleh istiskati trake dužine oko 7-8 cm. Na slici je pleh obložen papirom za pečenje, ali vas toplo savetujem da ni slučajno to ne radite, jer će ekleri da ovlaže ispod papira i splasnuće još tokom pečenja. Najbolje je eklere istiskati direktno na nepodmazan pleh.
- Pleh ubaciti u već zagrejanu rernu na 200*C i peći oko 30-35 minuta. Prilikom pečenja ni slučajno ne otvarati rernu. Ja sam sve vreme pekla na 200*C, a ako je vaša rerna jača, posle 15 minuta možete smanjiti temperaturu na 150*C.
- Pečene eklere ostaviti da se malo ohlade, pa ih reckastim nožem preseći na pola i ostaviti da se ohlade do kraja.
- Umutiti puter sa 2-3 kašike prah šećera, pa dodati ohlađen fil i mutiti sve zajednu dok se ne dobije lep, beo krem.
- Krem sipati u kesu ili špric za ukrašavanje torti, pa nafilovati donji deo isečenog eklera. Za filovanje može da koristi i obična kesa za zamrzivač, a možete to i kašičicom da uraditem ništa ne smeta.
- Gornjim delom preklopiti ekler i posuti obilato prah šećerom.
- Ako volite eklere sa čokoladom, istopite 100 gr čokolade sa 2-3 kašike ulja, pa gornji deo eklera umočite u čokoladu, otresite od viška, složite na pleh i ostavite da se čokolada ohladi i stegne. Ovako čokoladiranim gornjim delom, preklopite nafilovan ekler.
Napomene
Možda vam se čini da nije lako i jednostavno napraviti eklere, ali varate se. Kada ih budete jednom napravili, videćete da je potpuno bezbolno i jako zabavno. Samo pratite instrukcije iz mog recepta i uspeh neće izostati. A onda sledi onaj najlepši deo, a to je kada ih vi probate i kada ih drugi probaju, pa se svi zajedno oduševite…
Poslovica za danas:
-“ Sreća ne dolazi sama, nju rad za ruku dovodi.“-
Lajkujte nas: