Džem od šipka na lak način

Džem od šipka na lak način

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Zimnica
Kuhinja: Srpska
Keyword: Džem, marmelada, pekmez, šipak, slatka, zimnica

Sastojci

  • 5 litara gotove smese od šipka 1 balon
  • 2,5 kg šećera kristal

Uputstvo

  • Prvi korak: Kupiti jedan balon gotove smese za džem od šipka.
  • U veću šerpu izručiti smesu od šipka. Dodati šećer i staviti da se kuva na jaču vatru. Dakle, da ne bude zabune, na 1 litar smese ide 500 gr šećera, zato proverite da li je balon od 5 ili 6 litara.
  • Povremeno promešati dok džem ne počne da se zgušnjava, a onda je potrebno stalno mešati.
  • S vremena na vreme, staviti 2-3 kašičice džema na tacnu, pa u frižider da se ohladi, a onda proveriti kašičicom gustinu džema. Gustinu odredite sami, ako volite gušći džem, kuvajte malo duže, ukoliko volite malo ređi, kao ja, onda će džem biti pre gotov.
  • Kada je džem skuvan, skinuti sa šporeta i odmah sipati u tegle. Tegle odmah zatvarati metalnim zatvaračem i okretati ih naopako, da tako stoje 15 – 20 minuta. Zatim ih ponovo okrenuti i ostaviti da se potpuno ohlade.
  • Jednu teglu ostavite i poslužite odmah ujutru za doručak, a ostatak premestite u špajz na policu.

Napomene

Nekada se ovaj džem spremao na dosta komplikovan način i trebalo je jako puno vremena i truda da se dođe do konačnog ishoda, ali me to, ni jedne godine nije sprečilo da ga pravim, jer ovaj džem vredi svakog trenutka vremena i svakog uloženog truda. Jednog dana ću napisati i opisati kompletan recept, počev od branja šipka, preko čišćenje, kuvanja, mlevenja, ceđenja, opet kuvanja, pa do tegle pune džema. A do tada hajde prvo da usavršimo lakši način?
Poslovica za danas:
-“ Život je stvarno jednostavan, ali insistiramo na tome da je to komplikovano.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Zimnica. Zabeležite stalnu vezu.

1 reagovanje na Džem od šipka na lak način

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here