Slatko od jagoda
Sastojci
- 1 kg jagoda očišćenih
- 1,2 kg šećera
- 1 kesica limuntusa ili sok od jednog limuna
- 2 čaše vode
Uputstvo
- U veću šerpu sipati šećer i vodu, pa staviti na šporet, da se šećer ušpinuje. Kada je šećer ušpinovan, dodati jagode i nastaviti sa kuvanjem.
- Dok se slatko kuva, stvaraće se pena, koju je potrebno skidati kašikom.
- Slatko je kuvano, kada sa kašike počnu da padaju po dve kapi sirupa. Najbolje je proveriti tako, što ćete sipati 2-3 kašike sirupa na tacnu i staviti u frižider da se ohladi. Kada se slatko na tacni ohladilo, videćete da li je gustina dovoljna ili treba da se kuva još malo.
- Kada je slatko kuvano, skloniti sa šporeta i pokriti pokvašenom i isceđenom kuhinjskom krpom. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa hladno sipati u tegle i zatvarati.
- Ove kišne godine, jagode su bile pune vode, pa sam morala malo duže da ih kuvam, ali ništa ne smeta, jednako je lepo i ukusno.
Napomene
Dosta žena je prestalo da kuva slatko i izbacilo ga iz upotrebe. Menjaju se vremena pa samim tim i običaji, ali ne treba baš svega da se odreknemo i da sve promenimo. Neke stvari treba da sačuvamo, makar to značilo, da treba da se uloži malo truda i vremena u njih. Ja mislim da nema toga, ko se ne bi obradovao, kada pred njega stave slatko od jagoda i čašu hladne vode. Skuvajte slatko od jagoda, belih trešanja, višanja, kupina ili čega god vi želite, poslužite svakog gosta koji vam uđe u kuću pa ćete videti reakciju i oduševljenje. Hajde da vratimo običaje naših majki i baki u naš dom, i učinimo da budu ponosne na nas, ma gde bile.
Poslovica za danas:
-“ Pametni roditelji dopuštaju svojoj deci da poneki put i pogreše.“-
Lajkujte nas: