Rolat od kačkavalja
Uputstvo
- Za ovaj rolat nema neka određena mera, možete je sami odrediti u zavisnosti za koju prigodu i za koliko osoba spremate.
- Za jedan rolat potrebno je otprilike 300-350 gr kačkavalja i oko 200 gr tanko isečene šunke, najbolje da to bude neka šunka koja ima četvrtasti oblik.
- Kačkavalj iseckati na kockice i staviti u lonac na paru, to je onaj lonac za kuvanje mleka. Ukoliko nemate ovaj lonac, onda stavite u običan, a taj, u drugu šerpu sa vodom, pa na ringlu, da se polako na pari istopi.
- Dok se sir topi, na radnu površinu raširiti samolepljivu foliju i pripremiti šunku.
- Kada se sir istopio, izručiti ga na foliju, brzo kasikom rasporediti po foliji u tanak sloj pravougaonog oblika. Sada preko cele površine sira, složiti jedan sloj šunke, pa polako početi sa uvijanjem rolata.
- Prilikom savijanja rolata, pomognite se folijom kako bi započeli a posle ide dosta lakše. Važno je da, prilikom savijanja, par puta, rukama polako pritiskate rolat celom dužinom, kako bi se lepo slepio sa šunkom, i kako bi sav vazduh izašao, ukoliko ga ima.
- Savijeni rolat na kraju umotati u foliju a krajeve folije dobro uviti, da bi rolat ostao stegnut u foliji. Sada ga uviti u aluminijumsku foliju i ostaviti na hladno mesto da se ohladi i stegne.
- Pre služenja, iseći na tanke kolutove i servirati.
Napomene
Jedan veoma ukusan i lep na oko rolat. Pogodan je za sve vrste slavlja i nema sumnje da će vam ulepšati tanjir sa predjelom. Napravite ga jednom i pravićete ga stalno, sasvim sigurno.
Poslovica za danas:
-“ Nije lepo ono što je lepo, već je lepo ono što nam se sviđa.“-
Lajkujte nas: