Vanilice
Sastojci
- 200 gr masti
- 5 kašika šećera kristal
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 1 mala šoljica mleka
- 500 gr brašna mekog
Uputstvo
- Umutiti penasto mast i šećer, dok mast ne pobeli.
- Dodati jaje, mleko i žumance, pa još jednom dobro izmiksati.
- Na kraju dodati brašno pa umesiti lepo glatko testo da se ne lepi.
- Ja sam ovaj put dodala oko 150gr mlevenih oraha pa sam, samim tim, smanjila količinu brašna. U slučaju da volite vanilice sa orasima, onda prvo dodajte orasa koliko želite, pa tek onda brašna, koliko je potrebno da se dobije testo koje se ne lepi.
- Testo rasklagijati na debljinu polovine prsta, pa čašom vaditi vanilice i ređati u pleh.
- Peći na 200*C oko desetak minuta.
- Kada se vanilice malo prohlade, mazati ih džemom po izboru i spajati po dve.
- Pustiti ih da se do kraja ohlade pa valjati u prah šećer.
Napomene
E sad treba nešto da kažem o ovom receptu i o vanilicama, a ja sam ostala bez teksta. Stvarno ne znam šta bih mogla reći o kolaču, koji je, uprkos svoj svojoj jednostavnosti, potpuno savršen. Vanilice su, ja mislim, jedini kolači, koji se peku od čvrstog testa, ne prelivaju se ničim, nemaju fil, a tope se u ustima, i što duže stoje sve su mekši i lepši.
Poslovica za danas:
-“ Kakav narod takva vlast, kakva svinja, takva mast.“
Lajkujte nas: