Karamel torta od lešnika
Sastojci
Kore:
- 8 belanaca
- 140 gr šećera kristal
- 200 gr pečenog lešnika mlevenog
- 2 kašike brašna
- 100 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 8 žumanaca
- 1 litar mleka
- 300 gr karamela od lešnika
- 170 gr šećera kristal
- 160 gr gustina
- 250 gr putera ili margarina
Glazura:
- 250 gr slatke pavlake
- 100 gr mlečne čokolade od lešnika
- 100 gr čokolade za kuvanje
Uputstvo
Fil:
- U šerpicu staviti karamele i 100ml mleka i na tihoj vatri istopiti uz stalno mešanje.
- Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati 100ml mleka i gustin pa sve dobro izmiksati.
- Ostatak mleka (800ml) sastaviti sa istopljenim karamelama i staviti da provri. Kada provri, dodati umućena žumanca i skuvati do kraja uz neprestano mešanje.
- Skuvan fil ostaviti da se ohladi a za to vreme ispeći korice.
Kore:
- Umutiti dobro belanca sa šećerom. Dodati ostale sastojke pa još jednom sve umutiti mikserom.
- Od ove smese ispeći tri kore i ostaviti ih da se ohlade.
- Umutiti puter sa 2-3 kašike prah šećera, pa u njega dodati ohlađen fil i mutiti mikserom dok fil ne postane kremast.
- Umućenim filom nafilovati celu tortu (između, okolo i preko zadnje kore).
- Slatku pavlaku zagrevati polako do ključanja. Kada provri, dodati mlečnu i čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne istope i dok se smesa ne ujednači. Ostaviti glazuru da se ohladi.
- Preliti ohlađenu glazuru preko torte i odozgo posuti mlevenim lešnicima.
Napomene
Koliko je ova torta ukusna, možete da saznate samo ako je probate. Ja sam je skoro probala i sad mi je žao što je nisam pre pravila. Moj kum samo ovu tortu jede, i za svaki svoj rođendan traži od kume da mu pravi baš nju, pa tako i ja reših da je napravim svom suprugu za rođendan. Oduševili smo se oboje zajedno sa gostima. Za kraj, mogu samo da vam kažem „Nemojte sebe lišavati ovako divne torte, napravite je što pre.“
Poslovica za danas:
-“ Kum je zaštitnik porodice, a kumstvo je duhovno srodstvo.“-
Lajkujte nas: