Go Back

Mak kolač sa kajsijama

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: mak,kajsije,kolač,brzo,lako,jeftino

Sastojci

  • 4 cela jajeta
  • 220 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 gr brašna
  • 200 gr mlevenog maka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 125 ml mleka
  • 250 gr margarina

Ostalo:

  • 500 gr kajsija, isečenih na polovine ili četvrtine
  • šećer u prahu

Uputstvo

  • Margarin staviti na tihu vatru da se otopi.
  • Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilom.
  • Dodati ostale sastojke, sem margarina, i sve dobro izmiksati. Na kraju dodavati otopljen margarin, sve vreme miksajući.
  • Umućenu smesu sipati u pleh dimenzija 20 x 30 cm i peći na 180*C oko 10 minuta.
  • Izvaditi kolač, pa po njemu poslagati polovine ili četvrtine kajsija i vratiti kolač u rernu, da se peče još nekih pola sata. Proveriti čačkalicom, da li je kolač ispečen.
  • Ostaviti kolač da se ohladi, pa posuti šećerom u prahu, iseći na kocke i poslužiti.

Napomene

Odlična kombinacija maka i voća, a pogotovo kajsija. Inače možete koristiti bilo koje voće, u svežem stanju ili iz kompota. Ja sam koristila kajsije iz zamrzivača, a sledeći put, sledi proba sa mojim omiljenim malinama.
Poslovica za danas:
-"Ko hoće daleko stići, mora rano ustati."-