Go Back

Pita sa makom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolač,mak,pita,slatko,lenja,testo,mast,

Sastojci

Testo:

  • 2 žumanceta
  • 200 gr masti
  • 60 gr šećera
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400 gr brašna mekog

Fil:

  • 2 belanceta
  • 150 gr mlevenog maka
  • 250 gr šećera
  • 300 ml mleka
  • 180 gr brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 100 ml ulja

Uputstvo

Testo:

  • Umutiti dobro mast sa šećerom, dok smesa ne postane penasta i bela, tj. dok se šećer ne istopi. Dodati sve ostale sastojke i zamesiti fino glatko testo. Testo podeliti na dva dela.
  • Jednu polovinu testa rastanjiti na papiru za pečenje, pa sa sve papirom položiti na dno pleha. Ja sam koristila okrugli pleh, prečnika 26 cm. Takođe, pitu možete složiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm.
  • Sada spremiti fil. Umutiti mikserom belanca u čvrst sneg. U drugoj posudi izmešati sve ostale sastojke, pa dodati umućena belanca i polako, ručno izmešati, da se sastojci sjedine. Spremljen fil izručiti preko kore u plehu.
  • Zatim drugu polovinu testa rastanjiti na papiru za pečenje, u veličini pleha, pa prevrnuti rastanjenu koru preko fila. Skinuti papir za pečenje i peći pitu na 180*C oko 35-40 minuta.
  • Pečenu pitu ostaviti da se potpuno ohladi, posuti šećerom u prahu, iseći i poslužiti.

Napomene

Ja bih rekla ovako "Ko o čemu, baba o uštipcima"...e tako i ja sa makom. Znači kada vidim ili čujem tu magičnu reč "MAK", ja jednostavno ne mogu da odolim. Svi oni, koji vole mak, toliko koliko ga ja volim, razumeće me, a ostali neka zamisle onaj sastojak, koji najviše vole.
Poslovica za danas:
-"Budi uveren da si u pravu, pa tek onda idi napred."-