Go Back

Harmonika hleb sa belim lukom

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Srpska
Keyword: hleb,beli,luk,začin,posno,pogača

Sastojci

Testo:

  • 250 ml mlake vode
  • 1/2 kockice svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • brašna po potrebi

Za premazivanje:

  • 50 gr margarina
  • 3 čena belog luka
  • 1-2 kašičice italijanskog začina

Ostalo:

  • susam, kim i morska so

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom na debljinu malog prsta i oblik kvadrata.
  • Izrendati ili izgnježditi beli luk i pomešati ga sa margarinom. Dodati polovinu spremljenog začina i sve dobro izmešati.
  • Celu površinu testa premazati spremljenim namazom. Sada testo iseći na kvadrate, tako da se dobije 16 kvadrata.
  • Isečenu parčad, slagati po 3-4 jednu na drugu, pa ređati u uski pleh za hleb, uspravno, tako da dobije izgled harmonike.
  • Složen hleb posuti semenkama po izboru, pokriti i ostaviti oko pola sata da naraste.
  • Narasli hleb, peći na 180*C oko pola sata.
  • Poslužiti dok je još topao.

Napomene

Fantastično ukusan hleb, pogodan za ove posne dane, ali i za najlepšu prazničnu trpezu. Što se tiče začina, izaberite sami. Ja sam koristila mešavinu italijanskih začina, meni veoma ukusan začin, a vi možete staviti samo origano ili šta već volite.
Poslovica za danas:
-"Žalost i radost se poznaju čoveku po licu."-