Go Back

Pizza korasani

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pizza, kroasani, pica

Sastojci

Testo:

  • 1 celo jaje
  • 2 cela žumanceta
  • 1 čaša jogurta
  • 1 šoljica ulja
  • 300 ml mleka toplog
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera kristal
  • 1 paketić svežeg kvasca
  • 850 gr brašna mekog

Za premazivanje:

  • 250 gr putera ili margarina sobne temperature

Fil:

  • 300 gr šunke
  • 100 gr kečapa
  • 100 gr kačkavalja rendanog

Uputstvo

  • Umesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti 20 minuta da odstoji.
  • Za to vreme napraviti fil na sledeći način: šunku iseckati na sitne kockice ili narendati i izmešati sa kečapom.
  • Testo podeliti na 10 jednakih delova i svaki malo premesiti.
  • Svaki deo rasklagijati na veličinu plitkog tanjira, premazati puterom, malo posuti brašnom i ređati jedan na drugi. Ostaviti 30 minuta da odstoji.
  • Testo rasklagijati u veliki krug, što tanje i podeliti na 16 delova.
  • Na svaki deo staviti po kašičicu fila i malo rendanog kačkavalja.
  • Uvijati u kifle i slagati u podmazan pleh.
  • Premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200*C oko 25 minuta (dok ne porumene)
  • Služiti dok su još tople, tada su najlepše.
  • P.S. Kroasani se mogu praviti i sa sirom ili kačkavaljem, mogu biti slatki sa džemom, kremom, orasima... a sve po izboru i ukusu. Ako pravite slatke, onda u testo ne stavljate sol, što je i logično.

Napomene

Naš narod je poznat po tome što ume da spoji nespojivo i da izvuče ono najbolje iz toga. Tako je ovaj put francuski kroasan napunjen filom za italijansku pizzu i dobijeno je ovo preukusno pecivo koje jednostavno ne možete da prestanete da jedete. Ne mogu vam reći kakvi su sutradan jer nikada nisu uspeli da prenoće. Probajte i uverite se sami.
Poslovica za danas:
-" Bolje je verovati svojim očima nego tuđim rečima."-