Go Back

Plazma jang kocke

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: plazma,keks,jang,kocke,pomorandža,pečene,korice,fil,krem,kolači

Sastojci

Kore:

  • 2 cela jajeta
  • 100 gr putera ili margarina
  • 60 gr šećera
  • 1-2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 400-450 gr oštrog brašna
  • izrendana korica jedne pomorandže

Fil:

  • 1,2 litra mleka
  • 200 gr šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 gr oštrog brašna
  • 250 gr putera ili margarina
  • sok i izrendana korica od jedne pomorandže

Ostalo:

  • 300 gr plazma keksa u komadu
  • 200 ml soka od pomorandže ili fante

Uputstvo

Fil:

  • Prvo skuvati fil i ostaviti da se hladi dok se kore ispeku.
  • Od izmerene količine mleka, odvojiti 200-300 ml i umutiti sa brašnom, šećerom i vanilom. Ostalo mleko staviti na ringlu da provri, pa dodati umućenu smesu i skuvati fil do kraja. Skuvanu kremu pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
  • Posebno umutiti puter, dodati ohlađenu kremu i dobro mikserom umutiti. Na kraju dodati sok i izrendanu koricu pomorandže i još jednom sve dobro izmiksati. Fil je spreman.

Kore:

  • Umutiti penasto puter, šećer i jaja. Dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Testo podeliti na dva jednaka dela i oklagijom rastanjiti između dva lista papira za pečenje, u oblik pravougaonika. Potrebno je da testo bude što tanje, otprilike 1-2 mm debljine.
  • Sa rasklagijane kore, skinuti gornji sloj papira, koru prebaciti na prevrnuti pleh i peći na 180*C oko desetak minuta. Ostaviti kore da se potpuno ohlade.
  • Sada slagati kolač na sledeći način: Staviti jednu koru na plato i premazati 1/3 fila. Preko fila složiti plazma keks, natopljen sokom od pomorandže. Keks premazati 1/3 fila i pokriti drugom korom. Preko druge kore premazati poslednju trećinu fila i posuti mlevenim plazma keksom.
  • Ovako složen kolač ostaviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i poslužiti.

Napomene

Dugo se vec spremam da napravim jang kocke, a onda nađoh ovaj recept za Plazma jang kocke, na blogu "Od slatkoga slađe", i dovoljno je bilo samo da pročitam recept i da shvatim da je kolač predivan. Lako ga je napraviti, veoma je izdašan, a o ukusu neću ni da pričam. Inače, dobih odličan savet, obzirom da su veoma izdašne i da je kolač prilično veliki, možete ga iseći na manje komade, uviti u foliju i staviti u zamrzivač, za neki drugi put.
Poslovica za danas:
-"Bog ima toliko šiba, da svakog lako dohvati."-