Go Back

Rolat sa džemom od kajsija

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: rolat, kolači, džem, kajsije, brzo, lako, patišpanj

Sastojci

Rolat:

  • 3 cela jajeta
  • 200 gr šećera kristal
  • 100 ml mleka
  • 200 gr brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera

Ostalo:

  • džem od kajsija i šećer u prahu

Uputstvo

  • Dobro mutiti jaja sa šećerom, dok smesa ne pobeli i postane penasta.
  • Dodati mleko i vanilin šećer i kratko izmiksati.
  • Na kraju dodati prosejano brašno i prašak za pecivo, pa mešati ručno sa varjačom ili špatulom, da se sastojci sjedine.
  • Smesu izručiti u veliki pleh od rerne, obložen papirom za pečenje i ispeći.
  • Pečenu koru izvaditi iz pleha, vruću premazati džemom od kajsija i uviti u rolat. Ceo rolat uviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se potpuno ohladi.
  • Ohlađen rolat posuti šećerom u prahu, iseći na kriške i poslužiti.
  • Rolat možete poslužiti sam ili sa nekim dodatkom. Ja sam ovaj put, pre služenja, stavila po jednu kuglu sladoleda od oraha, između dve kriške rolata.

Napomene

Ima li bržeg, jednostavnijeg, a lepšeg deserta od rolata. Čak je najlepši, kada je nafilovan samo običnim džemom, umesto nekih raznih filova. Umuti se za par trenutaka, nafiluje i uvije za čas, a pojede brzinom svetlosti.
Poslovica za danas:
-"Bolje nemati, nego otimati."-