Go Back

Slani štapići-slanci

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: doručak, večera, pecivo, slanci, kiflice, štapići,slani

Sastojci

Testo:

  • 400 gr brašna mekog
  • 1/2 kockice svežeg kvasca
  • 150 ml mlake vode
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 čep sirćeta alkoholnog

Slani preliv:

  • 2 kašike brašna mekog
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 3-4 kašike vode

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo premesiti, podeliti na 12 delova i od svakog formirati lopticu. Ostaviti još desetak minuta da odmori.
  • Svaku lopticu razvaljati oklagijom u dužinu.
  • Sa šire strane uviti u rolat, pa sa obe ruke rolati po stolu, da se dobije valjkast oblik. Ređati u pleh, pokriti krpom i ostaviti pola sata da štapići narastu.
  • Pre pečenja, premazati ih običnom vodom i staviti u rernu zagrejanu na 200*C da se peku 15-20 minuta.
  • Dok se slanci peku, umutiti preliv.
  • Pomešati brašno, so i sodu bikarbonu, dodavati po malo vode i energično mutiti kašičicom. Pazite da ne dodate previše vode, jer preliv treba da bude gust i da polako pada sa kašičice. Bolje da bude i malo gušći nego redak.
  • Preliv sipati u kesu za zamrzivač, i makazama odseći vrh od kese.
  • Kada su štapići dobili lepu rumenu boju, izvaditi ih iz rerne i našarati prelivom.
  • Vratiti u rernu na 2-3 minuta, da se preliv osuši i odmah izvaditi. Pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoje.
  • Poslužiti tople.

Napomene

Da li ima neko, da nije skidao ovaj "gumasti preliv" sa štapića i jeo, kada je bio mali. Obožavala sam to...Naravno, više to ne radim, lepši su mi kada ih jedem u kompletu, a ove su savršeno mekane i ukusne. Odličan recept.
Poslovica za danas:
-" Za laž je potrebna mašta, a za istinu hrabrost."-