Go Back

Pita sa jabukama i marcipanom

Ukupno vreme1 hr 20 mins
Kategorija: Kolači, Pite
Kuhinja: American
Keyword: pita, jabuke, marcipan, američka, lenja, kolači, testo

Sastojci

Testo:

  • 225 gr hladnog putera ili margarina
  • 300 gr brašna mekog
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml ledene vode

Fil:

  • 8 kiselih jabuka
  • 50 gr putera
  • 1 šolja šećera
  • 3 kašike gustina
  • 150-200 gr marcipana
  • sok od pola limuna
  • 1-2 kesice vanilin šećera
  • 1 jaje za premazivanje

Uputstvo

  • U činiju ubaciti sve sastojke za testo i mikserom, dodacima za testo, umesiti testo. Testo može i rukama da se umesi, ali će se u tom slučaju zagrejati od ruku, pa je zbog toga poželjno, umesiti ga mikserom i to vrlo kratko, jer je gotovo već posle 20-30 sekundi mešenja mikserom.
  • Umešeno testo podeliti na dva dela, u razmeri 2:1. Oba dela uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider.
  • Jabuke oljuštiti, podeliti na 6-8 delova, pa svaki deo iseckati na tanke kriškice, trougliće. Preliti ih limunovim sokom i izmešati, da ne bi pocrnele. Jabuke možete i izrendati, kako ko voli i kako je kome lakše.
  • U šerpu staviti puter i jabuke, dodati šolju šećera, poklopiti i dinstati dok jabuke ne postanu mekane. U vruće dodati gustin i vanilin šećer, pa gnječilicom za pire, malo izgnježditi jabuke sa gustinom, da se smesa sjedini. Ostaviti da se prohladi.
  • Uzeti veći deo testa iz firžidera, rasklagijati ga i staviti u okrugli pleh, na dno i okolo pleha, po ivicama. Testo izbockati viljuškom, da se ne bi potklobušilo prilikom pečenja. Koristiti pleh prečnika 24 cm.
  • Na testo sipati fil, lepo ga rasporediti i poravnati.
  • Preko fila, na krupno narendati marcipan. Najbolje je, da marcipan stoji u frižideru do upotrebe, da bi se lakše izrendao.
  • Uzeti drugi deo testa iz frižidera i na foliji ga rasklagijati na tanko, pa sa sve folijom prevrnuti ga preko fila. Ovaj deo testa bi bilo poželjno zaseći na nekoliko mesta, tj. napraviti otvore na testu, da se ne bi dizalo, prilikom pečenja. Ja sam to uradila malim modlicama u obliku srca i zvezde.
  • Sada skinuti foliju sa testa i poravnati po ivicama.
  • Pitu peći na 200*C. Posle 20 minuta, izvaditi iz rerne, premazati umućenim jajetom i vratiti u rernu, da se peče još 15-20 minuta.
  • Ostaviti pitu da se malo prohladi, izvaditi je iz kalupa, iseći i poslužiti.

Napomene

Ovo je kolač ili pita, kako već hoćete, koji me je najviše oduševio u poslednje vreme. Toliko je lep i ukusan, da ne možeš da prestaneš da ga jedeš. Ne zna se da li je lepše testo ili ovaj fil sa marcipanom. Inače, nisam neki ljubitelj marcipana, ali ovo je zaista savršenstvo koje morate da probate. Jednom rečju - Fantazijaaa🤩🤩
Poslovica za danas:
-" Jutro je majka poslova a noć majka misli."-