Go Back

Keks sa jogurtom

Ukupno vreme1 hr 45 mins
Kategorija: Keks
Kuhinja: Austrijska
Keyword: keks, božićni, kolači, jogurt, džem, bez, jaja

Sastojci

  • 100 ml jogurta
  • 250 gr putera ili margarina
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1 kesica vanile
  • 500 gr brašna
  • džem za spajanje keksića

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka.
  • Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider, najmanje sat vremena.
  • Kada se testo ohladilo, rasklagijati ga na tanko i modlom raznih oblika vaditi kekse. Ako nemate modlu, upotrebite malu čašicu za rakiju.
  • Kekse ređati u pleh i peći na 180*C, oko desetak minuta. Budite pažljivi da ga ne prepečete, jer će u tom slučaju da budu suvi i tvrdi.
  • Kada je keks ispečen, gornje delove keksa, kojima je izvađena sredina, posuti prah šećerom i ostaviti da se ohlade.
  • Ohlađen keks mazati džemom po izboru i spajati po dva, kao na slici.

Napomene

Keks je zaista neiscrpna tema i inspiracija, jer ga ima toliko vrsta, oblika, ukusa...itd. Ipak, najlepši su oni, koje naprave male, vredne rukice...znate ono, kad mama krene da mesi testo za keks, i gle čuda, odjednom se tu stvori još dve, četiri ili čak šest malih rukica, koje nestrpljivo čekaju svoje parče testa, da bi pokazali svoju majstoriju. Ovo je vreme kada se uveliko mesi i peče keks u skoro svakoj kući, pa ga zato iskoristite da usrećite svoju decu, unuke i ostalu decu. Mesite keks i unesite radost u kuću.
Poslovica za danas:
-" Ako ti je slaba pamet, moraš imati jaka leđa."-