Go Back

Vanil kifle

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Keks
Kuhinja: Austrijska
Keyword: Vanile, kifle, kolači, kiflice, potkovice, božićni, keks, badem,

Sastojci

  • 210 gr putera
  • 250 gr brašna mekog
  • 100 gr mlevenog badema
  • 80 gr šećera u prahu
  • 2 kesice vanile

Ostalo:

  • šećer u prahu i vanila

Uputstvo

  • Mikserom umutiti omekšali puter sa šećerom u prahu. Dodati brašno, mleveni badem i vanilu, pa umesiti lepo, glatko testo.
  • Testom puniti pleh sa kalupima za vanil kifle.
  • Ukoliko nemate ovakav pleh, kidajte delove testa, pa ga dlanovima razvaljajte u dugačku traku debljine prsta. Sada tu traku secite na dužinu 5-6 cm i savijajte u oblik kifle ili potkovice. Formirane kiflice ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Kiflice peći na 175*C oko 20 minuta.
  • Kiflice pustite samo par minuta da odstoje, pa odmah, dok su još vruće uvaljati u prah šećer, pomešan sa vanilom. Pazite da se kiflice ne ohlade suviše, jer onda prah šećer neće prijanjati za kiflice.

Napomene

Jedan od kolača koji prosto obožavam, i ne mogu da prestanem da ih jedem. Toliko su ukusni, primamljivi, mirišljavi i tope se u ustima, a što duže stoje, to su ukusniji. Veoma lako i brzo se naprave, a ovako spremljene kiflice mogu da stoje i do 6 nedelja, u kutiji za kolače, mada, ja lično ne verujem da će uspeti i sutrašnji dan da sačekaju. Ne znam, probajte?
Poslovica za danas:
-" Pošteni ljudi ne boje se ni svetla ni mraka."-