Go Back

Krempita

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Krempita, kremšnite, puding, belanca, domaća

Sastojci

Kore:

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera kristal
  • 200 ml vode
  • 200 ml ulja
  • 7 kašika brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 7 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 14 kašika šećera kristal
  • 1 litar obične vode

Uputstvo

  • Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Dodati ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo, pa dobro sve izmiksati.
  • Od ove smese ispeći dve korice u plehu dimenzija 20 x 30 cm. Drugu koricu ostaviti u plehu.
  • Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
  • U litar vode skuvati puding sa 14 kašika šećera.
  • Skuvan i vruć puding sipati odmah u umućena belanca i mutiti mikserom 5-6 minuta, da se smesa sjedini.
  • Ovako umućen fil preliti preko kore koja je ostala u plehu. Preko fila odmah staviti drugu koricu. Ostaviti kolač da se ohladi, pa ga prebaciti u frižider, da se do kraja ohladi i stegne. Potrebno je negde oko 2-3 sata.
  • Ohlađenu krempitu posuti obilato prah šećerom.
  • Seći na kocke i poslužiti.

Napomene

Evo, konačno na red dođe i dobra stara krempita sa pudingom i belancima. Ovaj fil za krempitu je toliko dobar, ukusan, vazdušast i penast, prosto se topi u ustima. Samo pratite recept i nema šanse da ne uspe, čak ni onom, ko je prvi put pravi. A šta vam je potrebno za spremanje ove krempite? Pa samo jaja, puding, pola sata vremena i eto ga, krempita je na stolu.
Poslovica za danas:
-" Oprezan čovek sto puta pređe preko vode, a opet je uvek iznova štapom proverava."-