Krompir iseći na kocke i skuvati. Kada je skuvan, ocediti od vode i ispasirati gnječilicom za pire. Ostaviti da se malo prohladi.
Dok se krompir hladi, napraviti prezle. Zagrejati ulje u tiganju, dodati prezle i malo pržiti, 2-3 minuta. Na kraju sipati šećer u prezle, izmešajte i pržite još par trenutaka uz stalno mešanje. Ostavite sa strane dok knedle ne budu kuvane.
U mlak pire dodati jaja i so i izmešati. Na kraju dodati brašno i umesiti testo.
Testo će biti malo lepljivo ali tako treba.
Šljive prepoloviti i izvaditi koštice. U svaku polovinu sipati malo šećera.
U veću, poluduboku šerpu staviti vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da vri dok vi pravite knedle.
Ruke samo malo nakvasiti vodom, uzimati po malo testa, rastanjiti između dlanova, staviti šljivu i napraviti knedlu. Knedlu odmah ubaciti u kipuću vodu da se kuva.
Bitno je da knedle, kako napravite, odmah ubacujete u kipuću vodu da se kuvaju, da ne bi šljiva pustila vodu dok stoji. Kada knedla ispliva na površinu, gotova je.
Vaditi kuvane knedle rešetkastom kašikom i odmah ubacivati u spremljene prezle. Knedle sa svih strana posuti prezlama i vaditi na tacnu za kolače. Na kraju sve knedle pospite preostalim prezlama.
Poslužite dok su tople.