Go Back

Knedle sa šljivama

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Desert
Kuhinja: Nemačka
Keyword: Knedle, kolač, šljive, prezle, krompir

Sastojci

Knedle:

  • 1 kg krompira očišćenog
  • 2 cela jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 300 gr brašna isključivo mekog

Ostalo:

  • 70 ml ulja
  • 200 gr prezli
  • 100 gr šečera kristal

Uputstvo

  • Krompir iseći na kocke i skuvati. Kada je skuvan, ocediti od vode i ispasirati gnječilicom za pire. Ostaviti da se malo prohladi.
  • Dok se krompir hladi, napraviti prezle. Zagrejati ulje u tiganju, dodati prezle i malo pržiti, 2-3 minuta. Na kraju sipati šećer u prezle, izmešajte i pržite još par trenutaka uz stalno mešanje. Ostavite sa strane dok knedle ne budu kuvane.
  • U mlak pire dodati jaja i so i izmešati. Na kraju dodati brašno i umesiti testo.
  • Testo će biti malo lepljivo ali tako treba.
  • Šljive prepoloviti i izvaditi koštice. U svaku polovinu sipati malo šećera.
  • U veću, poluduboku šerpu staviti vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da vri dok vi pravite knedle.
  • Ruke samo malo nakvasiti vodom, uzimati po malo testa, rastanjiti između dlanova, staviti šljivu i napraviti knedlu. Knedlu odmah ubaciti u kipuću vodu da se kuva.
  • Bitno je da knedle, kako napravite, odmah ubacujete u kipuću vodu da se kuvaju, da ne bi šljiva pustila vodu dok stoji. Kada knedla ispliva na površinu, gotova je.
  • Vaditi kuvane knedle rešetkastom kašikom i odmah ubacivati u spremljene prezle. Knedle sa svih strana posuti prezlama i vaditi na tacnu za kolače. Na kraju sve knedle pospite preostalim prezlama.
  • Poslužite dok su tople.

Napomene

Ima li šta lepše od knedli sa šljivama, ovo je za mene desrt broj jedan i tačka. Kada sam već napisala recept, evo i jednog malog saveta. Naime, za pravljenje knedli uvek treba izdvojiti malo više vremena, pa kad je već tako a vi onda odmah napravite duplu meru, odvojite koliko želite za danas a ostale knedle poređajte na jedan plato pa u zamrzivač. Kada se zamrznu, stavite ih u jednu kesu i vratite u zamrzivač. Kasnije, po potrebi vadite željeni broj knedli, ne čekajte da se odlede, već odmah kuvati i skuvane uvaljati u prezle. Ako par puta ovako napravite knedle, kada im je sezona, imaćete dovoljno knedli u zamrzivaču za celu zimu. 
Poslovica za danas:
-" Ne zadržavaj ono što odlazi, ne teraj ono što dolazi."-