2litramlekapo izboru:kravlje, kozije, ovčije ili mešano
4kašikekisele pavlake
Uputstvo
U odgovarajuću šerpu sipati mleko i zagrejati do otprilike 40*C. To je ono kada umočite mali prst, a mleko toplo, onako taman ni vruće ni hladno.
Ja uglavnom koristim kravlje mleko, ali ako želite, možete dodati deo kozijeg ili ovčijeg mleka, koliko samo da ukus bude intenzivniji. U tom slučaju koristite 3/4 kravljeg mleka i 1/4 ovčijeg ili kozijeg mleka.
Posebno u činiju staviti kiselu pavlaku, dodati 2-3 kutlače mlakog mleka i smesu dobro izmešati, da se mleko i pavlaka sjedine, a zatim tu smesu sipati u mleko u šerpi i još jednom izmešati.
Šerpu pokriti čistom krpom za sudove i staviti u rernu zagrejanu na 50*C. Ostaviti tako oko pola sata, zatim isključiti rernu, šerpu umotati u veći peškir ili tanje ćebe i ostaviti nekoliko sati u rerni. Najbolje je da sve ovo uradite uveče, pa ostavite preko noći da se mleko lepo ukiseli. Ujutru prebacite šerpu u frižider, da se ohladi i spremno je za konzumiranje.
Samo još da dodam, da ugrejano mleko možete malo posoliti, ukoliko volite da kiselo mleko ima malo slaniji ukus. Ja lično ne volim i često ga koristim za obrok sa ovsenim pahuljicama i voćem, pa mi tako i ne odgovara slana varijanta.
Napomene
U neki delovima naše zemlje, u vreme letnjih slava, tj. preslava, kiselo mleko se služi kao predjelo. Služi se u čorbalucima, sipa se kutlačama i jede se iz dubokog tanjira sa velikom kašikom😊 Možda nekom zvuči čudno, ali u vrele letnje dane, hladno kiselo mleko može veoma lepo da rashladi dušu, pogotovo ako je napravljeno od domaćeg mleka, sa domaćim podmlečcom i sa dodatkom kajmaka. Ja sam imala sreću da takvo mleko jedem kod moje babe po majci. Eto sećanja💕Poslovica za danas:-"Od svakog treba tražiti samo ono što može dati."-