U okruglu vatrostalnu činiju ili kalup sipati ravnomerno šećer po dnu. Kalup ne sme da bude na rasklapanje jer će šećer da iscuri. Na šećer složiti jabuke u krug koliko može da stane i jednu jabuku staviti u sredinu.
Staviti u zagrejanu rernu na 180*C i peći da se šećer istopi a jabuke odmeknu. Pečenje ne traje dugo, otprilike 10-15 minuta.
Dok se jabuke peku, umutiti patišpanj od jaja, šećera i brašna.
Kada su jabuke pečene (proveriti viljuškom da li su mekane), izvaditi iz rerne pa preko jabuka preliti umućen patišpanj i vratiti u rernu da se kora ispeče.
Kada se patišpanj ispekao, izvaditi iz rerne i odmah prevrnuti na okrugli plato za tortu. Ostaviti da se ohladi pa premazati šlagom.
Napomene
Opet jedan stari recept i torta koju sam pravila kada sam tek počinjala da baratam rernom. Ukusna, sočna, neobična i laka za pravljenje. Možete, ako volite, da dodate šaku, dve seckanih oraha preko jabuka ali nema potrebe. Ja sam probala obe varijante, po meni, lepša je bez oraha. Lagana i osvežavajuća.Poslovica za danas:-" Ako želiš jabuke, moraš protresti drvo.".