Go Back

Obrnuta torta od jabuka

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, jabuke, patišpanj, obrnuta

Sastojci

  • 8-10 celih jabuka
  • 150 gr šećera kristal
  • 6 celih jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna mekog
  • šlag

Uputstvo

  • Jabuke oljuštiti i izvaditi sredinu.
  • U okruglu vatrostalnu činiju ili kalup sipati ravnomerno šećer po dnu. Kalup ne sme da bude na rasklapanje jer će šećer da iscuri. Na šećer složiti jabuke u krug koliko može da stane i jednu jabuku staviti u sredinu.
  • Staviti u zagrejanu rernu na 180*C i peći da se šećer istopi a jabuke odmeknu. Pečenje ne traje dugo, otprilike 10-15 minuta.
  • Dok se jabuke peku, umutiti patišpanj od jaja, šećera i brašna.
  • Kada su jabuke pečene (proveriti viljuškom da li su mekane), izvaditi iz rerne pa preko jabuka preliti umućen patišpanj i vratiti u rernu da se kora ispeče.
  • Kada se patišpanj ispekao, izvaditi iz rerne i odmah prevrnuti na okrugli plato za tortu. Ostaviti da se ohladi pa premazati šlagom.

Napomene

Opet jedan stari recept i torta koju sam pravila kada sam tek počinjala da baratam rernom. Ukusna, sočna, neobična i laka za pravljenje. Možete, ako volite, da dodate šaku, dve seckanih oraha preko jabuka ali nema potrebe. Ja sam probala obe varijante, po meni, lepša je bez oraha. Lagana i osvežavajuća.
Poslovica za danas:
-" Ako želiš jabuke, moraš protresti drvo.".