Go Back

Sarajevska torta

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Bosna
Keyword: Torta, sarajevska, rozen korice, ne peče se, orasi, čokolada

Sastojci

  • 2 pakovanja korica za rozen tortu
  • 1,5 litar mleka
  • 5 celih jaja
  • 800 gr šećera kristal
  • 12 kašika brašna mekog
  • 400 gr čokolade za kuvanje
  • 500 gr oraha mlevenih
  • 4 kesice vanile
  • 1 komad limuna izrendana kora

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 1/2 šoljice mleka
  • 1/2 šoljice šećera
  • 125 gr putera ili margarina

Uputstvo

  • Jaja razdvojiti na belanca i žumanca.
  • Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca pa još malo umutiti.
  • Posebno umutiti brašno sa malo mleka a ostatak mleka staviti da provri. Kada je provrilo, skloniti sa ringle, sipati umućena jaja pa sve dobro izmešati. Vratiti na ringlu da se krem skuva uz stalno mešanje.
  • U vruć krem dodati čokoladu za kuvanje, izmešati da se čokolada istopi i krem sjedini i ostaviti da se ohladi.
  • U ohlađen krem dodati orahe, vanilu i istruganu koru od jednog limuna. Sve dobro umutiti i fil je gotov.
  • Tortu filovati bukvalno dok imate korica, može da se desi da potrošite oba pakovanja kora a moze i da vam preostane neka. Na koricu stavljajte po 2-3 kašike fila i razmažite, treba da bude tanak sloj fila.

Glazura:

  • Staviti sve sastojke u šerpicu i istopiti na pari ili na ringli. Izmešati da se sjedine sastojci pa preliti preko torte.
  • Tortu je najbolje praviti jedan dan ranije da bi kore omekšale i da se ukusi sjedine.

Napomene

Ovo je jedna predivna torta, laka za pravljenje, ne može da ne uspe, velika i izdašna, sočna i mekana a jedina mana je što se brzo pojede. Slučajno na internetu naleteh na nju i sva sreća što mi je privukla pažnju te je napravih za slavu a na moju radost, pohvale nisu izostale.
Poslovica za danas:
-" Neka te drugi hvale a ne vlastita usta."-