Keyword: Torta, sarajevska, rozen korice, ne peče se, orasi, čokolada
Sastojci
2pakovanjakorica za rozen tortu
1,5litarmleka
5celih jaja
800gršećerakristal
12kašikabrašnamekog
400grčokolade za kuvanje
500grorahamlevenih
4kesice vanile
1komadlimunaizrendana kora
Glazura:
100grčokolade za kuvanje
1/2šoljicemleka
1/2šoljicešećera
125grputera ili margarina
Uputstvo
Jaja razdvojiti na belanca i žumanca.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca pa još malo umutiti.
Posebno umutiti brašno sa malo mleka a ostatak mleka staviti da provri. Kada je provrilo, skloniti sa ringle, sipati umućena jaja pa sve dobro izmešati. Vratiti na ringlu da se krem skuva uz stalno mešanje.
U vruć krem dodati čokoladu za kuvanje, izmešati da se čokolada istopi i krem sjedini i ostaviti da se ohladi.
U ohlađen krem dodati orahe, vanilu i istruganu koru od jednog limuna. Sve dobro umutiti i fil je gotov.
Tortu filovati bukvalno dok imate korica, može da se desi da potrošite oba pakovanja kora a moze i da vam preostane neka. Na koricu stavljajte po 2-3 kašike fila i razmažite, treba da bude tanak sloj fila.
Glazura:
Staviti sve sastojke u šerpicu i istopiti na pari ili na ringli. Izmešati da se sjedine sastojci pa preliti preko torte.
Tortu je najbolje praviti jedan dan ranije da bi kore omekšale i da se ukusi sjedine.
Napomene
Ovo je jedna predivna torta, laka za pravljenje, ne može da ne uspe, velika i izdašna, sočna i mekana a jedina mana je što se brzo pojede. Slučajno na internetu naleteh na nju i sva sreća što mi je privukla pažnju te je napravih za slavu a na moju radost, pohvale nisu izostale.Poslovica za danas:-" Neka te drugi hvale a ne vlastita usta."-