Go Back

Dedin brk

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Keyword: kolači,orasi,belanca,testo,prhko,džem,keks,brkovi

Sastojci

Testo:

  • 180 gr putera ili margarina
  • 5 kašika šećera
  • 4 žumanceta
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 100 ml mleka
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • prstohvat soli
  • oko 400 gr oštrog brašna

Fil:

  • 4 belanceta
  • 130 gr šećera
  • 200 gr mlevenih oraha

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Ostalo:

  • džem od kajsija ili šljiva

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo podeliti na tri dela. Svaki deo rastanjiti tanko oklagijom u oblik pravougaonika, tako da dužina bude iste dužine kao i pleh u kome ćete peći kolač.
  • Rastanjeno testo premazati džemom po izboru, pa sa obe strane urolati u rolate, ali tako da po sredini ostane prazan prostor, širine oko dva prsta, pa prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Isto uraditi sa ostala dva dela testa.
  • Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer i mutiti mikserom da se dobije čvrst šaum. Dodati mlevene orahe i varjačom izmešati smesu da se sjedini. Smesom napuniti dresing kesu, ili običnu kesu za zamrzivač, odseći vrh kese, pa filom puniti prazan prostor na kolaču.
  • Kolač peći na 180*C oko 15-20 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi.
  • Istopiti čokoladu za kuvanje sa uljem, pa premazati preko ohlađenog kolača, ali samo po sredini, preko fila. Kada se glazura stegne, seći kolač na šnite, debljine jednog prsta i složiti na tacnu za kolače.

Napomene

Dedin brk ili dedini brkovi, kako ga već neko zove, je zaista odličan i izdašan kolač. Deluje malo komplikovano, ali veoma ga je lako i jednostavno napraviti. Što se vremena tiče, i to mu ide u prilog, jer se veoma brzo napravi.
Poslovica za danas:
-"Kada žena kaže ‘molim?’, dobro je ona tebe čula, samo ti daje priliku da promeniš ono što si rekao."-