Go Back

Šarene francuske bombone

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: šarene, bombone,led,glazura,lešnik,posno,slavski,sitni,kolaci

Sastojci

  • 500 gr šećera
  • 250 ml vode
  • 150 gr pečenog, mlevenog lešnika
  • 100 gr otopljene čokolade za kuvanje

Glazura:

  • 250 gr šećera
  • 150 ml vode

Uputstvo

  • U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati, da se dobije gustina kao za slatko. Kada se smesa izbistri i pocnu da se pojavljuju balončići na površini, skinuti sa ringle i smesu podeliti u dve činije.
  • Mutiti mikserom smesu u jednoj činiji, i čim počne da beli, prekinuti mućenje, dodati mlevene lešnike, izmešati i rastanjiti smesu na plato, debljine prsta.
  • Sada uzeti drugu činiju, pa isto tako mutiti mikserom i čim smesa počne da beli, prekinuti mućenje, dodati otopljenu čokoladu, brzo izmešati i rastanjiti preko prvog dela od lešnika.
  • Za glazuru uraditi isto, kao i za filove. Staviti šećer i vodu da se ušpinuje, zatim mutiti mikserom i čim smesa počne da beli, izručiti je preko kolača i ravnomerno rasporediti. Ostaviti kolač da se ohladi i stegne, pa seći na kockice i poslužiti.
  • Evo još par saveta:
    Pripremite sve sastojke, da su vam na dohvat ruke, jer kolač mora brzo da se radi, iz razloga što se brzo steže.
    Kada mutite ušpinovan šećer, nemojte čekati da smesa skroz pobeli, već čim počne polako da beli, prekinite mućenje, pa dodajte sledeći sastojak.
    Smesu je najbolje rastanjiti vlažnim rukama ili špatulom, koju ćete povremeno kvasiti.

Napomene

Znam znam, neko će reći da je previše šećera, ali činjenica je da su svi sitni, slavski kolači, puni šećera, masti, margarina, brašna, itd. Znači morate se odlučiti, hoćete li praviti zdrave varijante kolača ili ćete se odlučiti za klasiku. Na kraju krajeva, Slava je jednom godišnje, pa pustite sebi na volju. Ovaj kolač je bukvalno savršen, a s obzirom da ima dosta šećera u sebi, secite na male male kockice i eto rešenja.
Poslovica za danas:
-"Jedan razgovor sa mudrim čovekom, vredi više od mesec dana učenja iz knjige."-