Go Back

Sendvič keks

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: keks,čokolada,orasi,kolaci,slatko,

Sastojci

Testo:

  • 300 gr brašna
  • 150 gr putera ili margarina
  • 2 žumanceta
  • 150 gr šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica ruma
  • prstohvat soli

Fil:

  • 100 gr mlevenih oraha
  • 150 gr džema od kajsija

Glazura:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 50 gr putera ili margarina

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider sat vremena, a može i preko noći.
  • Ohlađeno testo rastanjiti oklagijom na debljinu od oko 2-3 mm, pa okruglom modlom vaditi kekse i ređati u pleh, obložen pek-papirom.
  • Kekse peći na 180*C oko desetak minuta. Ostaviti ih da se potpuno ohlade.
  • U mlevene orahe dodati džem od kajsija i izmešati da se smesa ujednači i da se dobije fina krema za filovanje keksa, ne previše retka. Moj savet je da u mlevene orahe, dodajete malo po malo džema, dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
  • Ohlađen keks filovati i spajati po dva, kao vanilice.
  • Istopiti puter i čokoladu za kuvanje. Nafilovan keks umočiti gornjom stranom u glazuru, na sredinu staviti jezgro od oraha i ređati na rešetku ili pek-papir da se glazura ohladi i stegne.

Napomene

Nemam reči koliko su ovi keksi ukusni, a što duže stoje, postaju mekši i prhkiji. Obzirom da ide vreme slava, nove godine i Božića, ja vam od srca preporučujem da ih napravite i to odmah duplu meru. Videćete o čemu pričam.
Poslovica za danas:
-"Čista voda je prvi i glavni lek na svetu."-