Slani štapići-slanci
Sastojci
Testo:
- 400 gr brašna mekog
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 150 ml mlake vode
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 čep sirćeta alkoholnog
Slani preliv:
- 2 kašike brašna mekog
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 3-4 kašike vode
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
- Naraslo testo premesiti, podeliti na 12 delova i od svakog formirati lopticu. Ostaviti još desetak minuta da odmori.
- Svaku lopticu razvaljati oklagijom u dužinu.
- Sa šire strane uviti u rolat, pa sa obe ruke rolati po stolu, da se dobije valjkast oblik. Ređati u pleh, pokriti krpom i ostaviti pola sata da štapići narastu.
- Pre pečenja, premazati ih običnom vodom i staviti u rernu zagrejanu na 200*C da se peku 15-20 minuta.
- Dok se slanci peku, umutiti preliv.
- Pomešati brašno, so i sodu bikarbonu, dodavati po malo vode i energično mutiti kašičicom. Pazite da ne dodate previše vode, jer preliv treba da bude gust i da polako pada sa kašičice. Bolje da bude i malo gušći nego redak.
- Preliv sipati u kesu za zamrzivač, i makazama odseći vrh od kese.
- Kada su štapići dobili lepu rumenu boju, izvaditi ih iz rerne i našarati prelivom.
- Vratiti u rernu na 2-3 minuta, da se preliv osuši i odmah izvaditi. Pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoje.
- Poslužiti tople.
Napomene
Da li ima neko, da nije skidao ovaj „gumasti preliv“ sa štapića i jeo, kada je bio mali. Obožavala sam to…Naravno, više to ne radim, lepši su mi kada ih jedem u kompletu, a ove su savršeno mekane i ukusne. Odličan recept.
Poslovica za danas:
-“ Za laž je potrebna mašta, a za istinu hrabrost.“-
Lajkujte nas: