Krafin – kroasan + mafin
Sastojci
Testo:
- 120 ml vode
- 100 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 20 gr puter ili margarin
- 1 celo jaje
- 2 kašike šećera
- 2 kašičice soli
- 500-600 gr brašna mekog
Ostalo:
- 160 gr putera ili margarina za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo premazati uljem, pokriti krpom i ostaviti da naraste i duplira se.
- Naraslo testo podeliti na osam delova.
- Od svakog dela formirati lopticu i ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta.
- Svaku lopticu prvo rasklagijati na veličinu tanjira.
- Zatim, krenuti od prve rasklagijane loptice, pa je takođe oklagijom, rastanjiti na oblik pravougaonika, dimenzija otprilike 35 x 15 cm. Testo premazati omekšalim puterom, pa ga uviti u rolat, sa kraćeg dela.
- Dobijeni rolat malo razvaljati sa obe ruke, da se dobije valjak dužine oko 20 cm.
- Valjak sada preseći po dužini na pola.
- Svaku polovinu uviti u krug, tako da presečeni deo, dođe sa spoljne strane.
- Dobijene pužiće od testa, ređati u podmazan pleh za mafine.
- Testo takođe, možete filovati filom po želji. Kada rasklagijate na oblik pravougaonika, premažite puterom, pa preko putera posuti mak i šećer, ili orahe i šećer ili nešto drugo, što volite.
- Zarolate, presečete po dužini i uvijete kao puž.
- Složene krafine ostaviti u plehu oko 45 minuta da narastu, pre pečenja.
- Peći na 220*C oko 15 – 20 minuta.
- Pečene krafine izvaditi iz pleha i ostaviti na rešetkastoj podlozi da se ohlade.
- Ovo je osnovni recept za Krafine, sve ostalo je vaš izbor. Možete ih poslužiti samo ovako.
- Ili posuti šećerom u prahu.
- Možete ih puniti kremom ili džemom po izboru, a možete ih zamesiti slane pa premazivati nekim slanim filom. Pustite mašti na volju i uživajte.
Napomene
Ovo je recept za kombinaciju kroasana i mafina, pa mu dadoše ime Krafin. Kao što rekoh, ovo je osnovni recept, a sve ostalo je vaš izbor. Inače, lako i brzo se pravi, a pecivo je jako interesantno i ukusno. Vredi probati.
Poslovica za danas:
-„Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.“-
Lajkujte nas: