Rolat sa jagodama
Sastojci
Rolat:
- 5 celih jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna mekog
- malo izrendane kore od limuna
Fil:
- 200 gr slatke pavlake
- 250 gr maskarpone sira
- 70 gr šećera u prahu
Uputstvo
Rolat:
- Dobro umutiti belanca sa šećerom, u čvrst sneg. Dodati žumanca i kratko izmiksati. Na kraju dodati brašno i rendanu koru od limuna, pa polako špatulom sve izmešati.
- Smesu izručiti u pleh, dimenzija 30 – 35 cm, obložen papirom za pečenje. Peći na 200*C, oko 15-20 minuta.
- Ispečenu koru izvaditi iz pleha i odmah uviti u rolat, sa sve papirom za pečenje. Uvijen rolat zamotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Fil:
- Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Dodati maskarpone sir i još jednom kratko izmiksati. Ostaviti fil u frižider, dok se rolat ne ohladi.
- Kada se rolat ohladio, odmotati ga i skinuti papir. Koru zatim premazati ohlađenim filom, pa preko fila poređati jagode. Jagode možete iseći na sitnije kockice i posuti preko fila, možete ih ređati cele, samo kroz sredinu, a možete i kombinovati. Kako vi želite.
- Nafilovanu koru uviti u rolat, a rolat uviti u samolepljivu foliju, krajeve dobro umotati sa obe strane, pa ostaviti u frižider na 2-3 sata, da se kora i fil lepo sjedine.
- Ohlađen rolat posuti šećerom u prahu ili ga premazati šlagom, pa ukrasiti po želji.
- Seći na kriške i poslužiti.
Napomene
Fantastičan rolat, ukusan, mekan, sočan i veoma lako i brzo se napravi. E sad, moram da kažem da mi se ovo desi svaki put, kada pišem recept za nešto što obožavam i što je fenomenalnog ukusa…bukvalno ostanem bez teksta. Ali bukvalno ne znam šta da napišem i na koji način da pohvalim ovaj predivan rolat. Toliko imam želju da ga probate, pa od te silne želje zablokiram😃
Poslovica za danas:
-„Dok mudraci proučavaju život, pametni ga prožive.“-
Lajkujte nas: