Sočni kolač sa makom
Sastojci
Testo:
- 2 cela jajeta
- 1 čaša šećera
- 400 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 100 gr mlevenog maka
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 gr brašna
Preliv:
- 1 čaša šećera
- 300 ml vode
Glazura:
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 5 kašika ulja
Uputstvo
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i izmiksati, da se sastojci sjedine.
- Smesi izručiti u podmazan pleh, dimenzija 30 x 20 cm.
- Kolač peći na 200*C oko pola sata. Proveriti čačkalicom da li je kolač ispečen.
- Dok se kolač peče, skuvati preliv od šećera i vode. Dovoljno je da smesa vri par minuta i preliv je gotov.
- Ispečen kolač preliti vrućim prelivom i ostaviti da se malo prohladi.
- Čokoladu i ulje istopiti na tihoj vatri, dobro pormešati i preliti preko kolača. Pleh malo protresti sa svih strana, da se glazura lepo rasporedi i poravna.
- Ostaviti kolač da se ohladi i glazura stegne.
- Ohlađen kolač iseći na kocke ili štangle i poslužiti.
Napomene
Evo recepta, za jedan divan, sočan kolač od maka, za sve moje makoljupce, među kojima sam i ja lično. Napravi se veoma lako i brzo, a uživanje je višestruko.
Poslovica za danas:
-“ Koga je sreća obukla, toga je i svukla.“-
Lajkujte nas: