Griz kolač sa makom
Sastojci
Testo:
- 4 cela jajeta
- 125 gr putera ili margarina
- 125 gr šećera kristal
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 gr brašna oštro
Fil:
- 1 litar mleka
- 250 gr maka mlevenog
- 1 celo jaje
- 170 gr šećera kristal
- 170 gr griza
- 1 kašika putera ili margarina
- 2 kesice vanile
- 50 gr seckanih badema
Uputstvo
- Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodati jaja sve vreme muteći. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i još jednom sve izmiksati.
- Testo sipati u podmazan hleb, dimenzija 20 x 30 cm i ostaviti da odstoji dok fil ne bude gotov.
- U vanglu sipati mak, dodati jedno jaje i izmešati.
- U šerpu sipati mleko, puter i šećer i kada provri dodati griz i kuvati par minuta da se griz skuva.
- U skuvan griz dodati smesu od maka, vanilu i bademe i dobro izmešati. Ko voli, može da stavi stotinak grama suvog grožđa u fil.
- Kašikom vaditi fil i rasporediti preko testa. Možda vam se učini da je fila previše, ali neka vas to ne brine, slobodno ceo fil rasporedite preko testa.
- Kolač peći oko pola sata na 200*C. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Imam utisak da mak ili volite ili ne, sredine nema. Ja ga prosto obožavam i zato mi je svaki kolač sa makom predivan, baš kao i ovaj. Lagan, brz, sočan, mekan, nije previše sladak i prosto preukusan. Jednostavno ga morate probati.
Poslovica za danas:
-“ Jastuk je najbolji savetnik:“-
Lajkujte nas: